„Koncentracija algi u Vrutcima u normalnom nivou“ (VIDEO)

UŽICE – Na užičkoj akumulaciji Vrutci registrovana je povećana koncentracija algi u poslednjih nekoliko sedmica. Iz „Vodovoda“ ističu da je ova situacija potpuno normalna i da ničim nije ugrožena stabilnost vodosnabdevanja u gradu.

Prisustvo algi u različitim delovima akumulacije je normalan fenomen, kažu u užičkom Vodovodu. Doskorašnji nizak vodostaj i više temperature u januaru od uobičajenih pogoduju povećanju koncentracije ovih cijanobakterija.

„Pre dve sedmice došlo je do upliva većih količina vode, čime je vodostaj porastao za oko 2,5 metara. Time je došlo do mešanja vode i deo algi izašao je iz dubine na površinu, negde se mogu videti golim okom, uglavnom u uvalama. Radimo nekoliko analiza sirove vode svakog dana, a na svake dve sedmice snimamo kompletan profil akumulacije“, kaže direktor JKP Vodovod Užice, Duško Ljujić.

Vodozahvat je na više od 30 metara dubine, gde je koncentracija cijanobakterija zanemarljiva, tako da iz Vodovoda ističu da one ne izazivaju probleme po fabriku vode.

Alge na Vrutcima
Foto: ZooMUE

„Prošle godine u ovo doba imali smo preko 40 hiljada cijanobakterija u mililitru koje su dolazile sa sirovom vodom. To je neuporedivo veća koncentracija nego ovih dana“, dodaje Ljujić.

Najveća koncentracija algi na Vrutcima ove godine zabeležena je u maju, a uglavnom ih je najviše na šestom metru dubine akumulacije.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.