Konačište počelo sa radom (VIDEO)

UŽICE – Grad Užice dobio je Konačište „Grad“ na drugom spratu Doma vojske, iznada Gradskog kulturnog centra. Renoviran je prostor koji 25 godina nije imao svrhu. Sada je to Konačište sa najvišim nivom kategorizacije, sa šest soba, odnosno 12 kreveta sa kupatilima, jedna jednokrevetna je prilagođena za osobe sa posebnim potrebama.

Foto: Dragan Karadarević

„U ponudi je usluga samo noćenje, zatim noćenje sa doručkom i polupansion. Hrana će se služiti u restoranu koji se nalazi preko puta Konačišta. Cene nisu visoke, ali će zato kvalitet usluge biti na visokom nivou. Ciljna grupa su nam privrednici, odnosno poslovni ljudi, koji ovde dolaze na dan ili dva, jer nema potrebe da oni odlaze na prenoćiste van grada“, kaže Boban Perišić, direktor Turističke organizacije Užice.

Sobe su izolovane i uz poštovanje propisanog  radnog vremena ni  buka iz Gradskog kulturnog centra neće narušavati boravak gostiju. Ukupna vrednost investicije je oko 21 milion dinara -10 miliona obezbedilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, 1,5 milion su donacija SWG-a i GIZ-a, a ostatak je uložio Grad Užice. Konačište je primer kako bi ustanove trebalo da rade sa jedne strane, a grad Užice da raspolaže sa resursima.

„Mi smo pratili projekat od početka. Ovaj prostor Gradskog kulturnog centra nije imao nikakvu svrhu. Sada sam siguran da će prihodovati i predstavljati turizam kao jednu granu zelene ekonomije, koja može da generiše prihode“, rekao je Predrag Marković, iz SWG-a.

Biznis planom je predviđeno da konačište godišnje ostvari dve hiljade noćenja, a TO Užice prihod od oko dva miliona dinara koji će biti uložen u dalji razvoj turističke infrastrukture.

„ Pozivam predstavnike užičke privrede ali i sve Užičane da ovo konačište ponude svim ljudima i poslovnim saradnicima za prenoćište u našem gradu“, rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Planovi su da, ovim tempom, turistička oragnizacija Užice u dogledno vreme postane ustanova koja se samofinansira.

„To je jedan moderan koncept koji se primenjuje u velikim zemljama i gradovima i koji je bukvalno preslikan iz Češke i Austrije. Ovakvi objekti za smeštaj su ono što je na zapadu u modi“, objašnjava Boban Perišić direktor TO Užice.

Ukupna vrednost investicije je oko 21 milion dinara. U  konačištu je zaposleno četvoro ljudi koji nisu na budzetu grada.

You may also like...