Komaranska košija održana posle dve godine pauze (VIDEO)

PRIJEPOLJE – Sportska priredba prijepoljskog kraja, „Komaranska košija“, ponovo je održana posle dve godine pauze usled pandemije. Višedecenijska tradicija, koja je od izuzetnog značaja pogotovo za seosko stanovništvo ovih krajeva, razvila se iz nekadašnje prakse jahanja svatovskih konja tokom organizovanja svadbi.

Takmičenja na Boretinom brdu iznad Brodareva 52. put po redu okupila su takmičare iz ovog kraja, ali i iz severnih delova Crne Gore. Za ukupno četiri discipline ipak je bilo zainteresovano nešto manje ljudi nego u godinama pre izbijanja epidemije.

„Ova priredba nekada je okupljala i po 12 hiljada ljudi, ne tako davno, npr. 2017. ili 2018. je bio visok broj posetilaca. Želimo da to bude ponovo i nećemeo dozvoliti da ova manifestacija propadne“, istakao je predsednik organizacionog odbora, Miralem Bjelak.

Konjičke trke, koje obično privuku najviše pažnje, održane su u tri kategorije: brdsko planinska, trka arapskih grla i trka rasnih konja. Na stazi nešto dužoj od kilometra, u trci rasnih konja slavilo je grlo Mutahafiz, beograđanke Irene Planić, sa džokejom Lucom Vasiljevićem.

„Krenuli smo da kupujemo konje 2011. godine i da posećujemo trke. Moj otac voli konju još od malih nogu, sad mu se konačno pružila prilika da uživa u ovome“, rekla je Irena Planić.

Komaranska košija posle dve godine pauze ponovo održana
Foto. Printscreen

Amer Bjelak pobedio j u krosu, Eldar Planić u skoku u dalj, a Adnan Sinančević u bacanju kamena s ramena.

„Mislim da pobeđujem već 18 ili 19 godina. Ovo je tradicija plemena Sinanević, koje ovde ućestvuje u bacanju kamena već četiri decenije“, kaže Adnan Sinančević.

U cilju privlačenja većeg broja posetilaca, organizatori najavljuju da će naredne godine u ponudi „Komaranske košije“ biti zastupljeni i neki novi sadržaji.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.