Kolonija Zlakusa jedinstvena u svetu (video)

ZLAKUSA-U selu Zlakusa kod Užica u toku je  19.Međunarodna kolonija umetničke keramike na kojoj učestvuje 10 umetnika iz celog sveta ,koji će  do 28.avgusta  izrađivati umetničke predmete od gline ,na način kako se to u ovom kraju radi već 400 godina.

 

Tradicionalni način izrade umetničkih predmeta jedinstven je u svetu i sa njim se u proteklih 18 godina upoznalo 310 umetnika iz 23 zemlje sveta,koji su u Zlakusi imali priliku da po prvi put vide pečenje svojih radova na otvorenoj vatri,kao jedinstvenoj tehnici u umetničkoj keramici.

“U svetu postoje stari grnčarski i lončarski zanati,ali nigde umetnici ne rade umetničke skulpture na način gde je osnova stari zanat ,kao što je to slučaj u Zlakusi.Predmeti se izrađuju od mešavine gline sa sitno mlevenim mineralom kalcita.Predmeti se zidaju,grade različito nego u drugim tehnologijama,suše se i peku posle 10 dana na otvorenoj vatri”,objašnjava  za ZOOMUE  autorka projekta Keramika Zlakusa Sofija Bunardžić .

Ona ističe da je upravo način rada ono što privlači umetnike iz celog sveta u Zlakusu.

“Radi se na tradicionalan način uz dodavanje modernih materijala i boja.Posle pečenja nastaju radovi umetničke keramike sa patinom ,kao da su arheološki predmeti”,naglašava Bunardžićeva.

Ove godine u Zlakusi na koloniji ,u domaćinstvu grnčara Milana Savića, borave umetnici iz Egipta,Meksika,Turske,Španije,Finske,Francuske,Azerbejdžana,Rusije i Srbije.

U anketi za naš portal  ističu da su kolonija u Zlakusi važi u svetu za prestižnu koloniju umetničke keramike i da su za nju čuli od umetnika širom sveta.Želja im je bila da dođu u Zlakusu i sami nauče ovu jedinstvenu tehniku,koja se lako savladava i svi brzo zavole rad sa glinom.

Prvo pečenje radova na otvorenom plamenu je 27.avgusta,a naredno u septembru.Sve radove koji će nastati na ovogodišnjoj 19.Međunarodnoj koloniji umetničke keramike u Zlakusi,Užičani će moći da vide na izložbi u novembru u Gradskom kulturnom centru u Užicu.

Organizator kolonije je Udruženje Keramika Zlakusa iz Užica,a pokrovitelji Ministarstvo kulture i grad Užice.

ZooM

 

 

 

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.