Koliko smo „uštedeli“ na deci (VIDEO)

UŽICE – Vanredne okolnosti menjaju život i navike iz korena. U situaciji kada su neki roditelji ostali bez posla ili su im smanjena primanja trebalo je prilagoditi kućni budžet novim potrebama. S obzirom na to da deca ne idu u školu stavka na kojoj se možda malo uštedelo jesu izdvajanja za užinu, ali kada se preispita budžet pre i posle vanrednog stanja sve se svodi na isto. 

Od početka vanrednog stanja u Srbiji glavna šala je da se sada, kada su porodice uglavnom u kući, mnogo više jede, što nije daleko od istine. Tanja Leontijević iz Užica, majka troje dece, kaže da se sada stalno nešto mesi, kuva i da se više novca izdvaja za hranu.

„I više voća i više vitamina i raznovrsnija ishrana jer smo po ceo dan kod kuće. Ustvari kod bake smo u gostima i ona svaki dan nešto sprema za unučiće tako da ne može da se uštedi“ , objašnjava Tanja.

Na deci se nikada nije štedelo pa tako ni sada, kaže Tanja, samo što je taj novac sada preusmeren na neke druge potrebe. Iako škole i vrtići ne rade troškovi su ostali isti. Sportskih treninga nema, ali se nastava u muzičkoj i školi baleta odvija online putem, a to se plaća.

„Deca imaju svoje obaveze kao i pre vanrednog stanja i virusa. Devojčica je treći razred osnovne škole, ali pohađa i Muzičku školu ide na balet, sve to ide online i sve se plaća. Sve su to troškovi možda i veći nego pre vanrednog stanja“, objašnjava Tanja.

Uštedeće roditelji čija deca idu u vrtić, a oni odlukom Vlade ne moraju da plaćaju ovu uslugu za mart, april i maj jer vrtići ne rade. Roditelji koji decu voze na treninge udaljene od kuće možda će uštedeti na benzinu ili na školskom priboru koji se manje kupuje u vreme online nastave. Ipak sav taj novac potroši se za nešto drugo.

„Mislim da nisam uštedela sve sam kupovala kao i do sada i samo su povećani troškovi za maske, rukavice, dezinfekciona sredstva“, kaže Maja Panić majka dečaka koji je četvrti razred osnovne škole.

Svaka porodica je priča za sebe i svaka kućnim budžetom raspolaže na svoj način. Možda smo trenutno uštedeli na izlascima u grad, u bioskop ili na sladoled, ali stiže leto, deca brzo rastu pa će svaki novac, koji je možda odvojen na stranu, otići za nabavku novih patika, majica, pantalona ili igračaka.  

You may also like...