Koliko pečenja pojedemo za praznike? (VIDEO)

ZLATIBOR – Ovih dana intenzivno se priprema novogodišnja trpeza i u svim domovima, ali u restoranima. Pršuta, ruska salata, ali i pečenje, biće neizostavni deo svakog stola. Naša ekipa je proverila u jednom restoranu podno Zlatibora, koliko se prasećeg i jagnjećeg pečenja pojede tokom praznika.

Ovako su nekada izgledala stada ovaca na zlatiborskim pašnjacima. Danas je ta slika retka, ali, za onu dnevnu potrošnju domaćih životinja svakako ima. Zato je pečenje iz Zapadne Srbije još uvek na ceni i ima svoje ljubitelje.

Tradicija duga nekoliko decenija, preporuka je za one koji vole da svrate na dobro pečenje. Potrošnja mesa varira zavisno od perioda godine.

Svaki dan se peče i jagnjeće i praseće pečenje. U proseku se dnevno peče troje prasadi, petro jagnjadi u sezoni, a van sezone malo manje. Idu praznici pa moramo biti spremni. Tajna je u tome što se peku na ćumur. Zapravo nema tajne, naša jagnjad su domača, planinska, a Prasad uzimamo iz Čačka, i to je poznato. Peče se na ražnju i uvek je vruće, toplo, veliki promet,” kaže Milan Lojanica, vlasnik restorana.

I nema kraja Srbije, iz kog gosti i turisti ne svraćaju na dobro jagnjeće i praseće pečenje.

“Sa svih strana su gsoti, od Subotice, Novog Sada, Beograda. Naročito se intenzivirao posao puštanjem auto puta do Čačka, ljudi mnogo brže stižu. Svima je lepše da vikend provedu na Zlatiboru, nego u gradu,” kaže Lojanica.

Razlog zbog čega se dolazi je verovatno i cena, koju, uprkos svim ekonomskim izazovima,  nisu menjali od prošle godine.

“Jagnjetina je 3000, a prasetina 2.400 dinara za kilogram, Ali sve to zavisi od nabavne cene, ona diktira i prodajnu cenu,” kaže Milan.

Povećana potrošnja pečenja, osetila se već prošlog vikenda, jer praznici su pred nama. Malo ko će odoleti jednom od specijaliteta srpske kuhinje, a uz to idu i domaće lepinje, i dobra salata.

Da je pečenje specijalitet ovog kraja dokaz su i brojke. Godišnje se samo u Restoranu “Kod Loja” ispeče oko 1500 jagnjadi i oko hiljadu prasadi.

Malo prasetine, a i malo jagnjetine, sigurno će se u toku novogodišnjih i božićnih praznika naći na trpezi u svim domovima.  Na to nikako neće uticati cena, jer bez pečenja se, degfinitivno, ne može.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.