Kolektivni duh kao inspiracija

UŽICE – U užičkoj Gradskoj galeriji otvorena je izložba Užičkog regionalnog likovnog salona koju čini više od dvadeset radova različitih tehnika i poetika, ulja na platnu, crteža, skulptura, video rad, užičkih likovnih stvaralaca.

Prvu nagradu dobila je Slobodanka Milošević iz Požege za rad „Zastave mladosti“ kombinovana tehnika, drugu Marija Ranković iz Kosjerića za crtež Horor-vacui, a treću nagradu Nikola Radosavljević za linorez iz ciklusa „Heroji“.

Galerija
Foto: Infoera

„Moj rad Zastave mladosti deo je projekta vezanog za tekstilnu fabriku iz socijalističkog vremena, našu požešku „Mladost“. Cilj je bio da se vidi kolektivnost koja je ovu fabriku stvorila, ali sve polako bledi kao i lepa sećanja kod onih koji to vreme pamte. Ja se nisam bila ni rodila“, kaže Milošević i ističe da je ova godina koja je takoreći prošla uz pandemiju, bila teška za umetnike jer nije bilo interakcije sa publikom, kolegama i stručnom javnošću.

Ove godine dodeljene su, što do sada nije bilo uobičajeno, i dve Pohvale salona, Jeleni Petrović Luković za litografiju „Arkadija“ i Aleksandri Kostić za crtež „Bazen“. Izložba je otvorena uz poštovanje svih epidemijskih mera zaštite od širenja koronavirusa, a može se pogledati do kraja januara naredne godine.

Infoera

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.