Kolekcija od 300 vaskršnjih jaja (VIDEO)

UŽICE – Dom Ljiljane Spasojev Milovanović iz Užica krase dekorativna vaskršnja jaja iz svih krajeva sveta. Za skoro dve decenije sakupila ih je više od 300.

Prvo jaje dobila je od prijateljice Zolje iz Rusije za Vaskrs prve godine milenijuma. Tada je radila na severnom Kavkazu gde postoji fabrika porcelana i gde je običaj da se za Vaskrs pokloni dekorativno jaje.

„U Rusiji se za Vaskrs ne poklanja farbano jaje, to je verovatno ostalo od carske porodice i čuvenih Faberžeovih jaja“, kaže Ljilja.

Iako dominiraju porculanska, Ljiljina vitrina je puna jaja od drveta, kamena, biseropletenija, keramike, kristala, brezove kore, stakla… Većina su iz Rusije, ali ih ima dosta i iz Afrike. Dominiraju verski motivi, ali ima i cvetnih, ili sa životinjama, kao što je slon u mreži.

„Gde god smo išli na godišnji odmor ili na poslovna putovanja doneli smo jaje. Isto tako i naši prijatelji nam ih donose gde god da odu“, priča Ljilja o svojoj pasiji.

Najskuplje ukrašena jaja koja poseduje su Sveti Pantelejmon i  Sveti Nikola, ručno oslikani na porcelanu. Ali, najdraža su svakako ona dobijena od prijatelja za koje vezuje neobične priče, kao što je jaje dobijeno od čuvara zatvora.

„On je to jaje dobio od zatvorenika i poklonio ga meni. To mi je, pored onog prvog koje sam dobila, jedno od najdražih, jer čovek je bio spreman da svoj poklon pokloni meni kad je čuo da ih sakupljam“, navodi Ljilja.

Posebno stoji kolekcija od sedam jaja koje su napravili majstori iz Stavropolja, a oslikali umetnici iz Sankt Peterburga i posebno joj je draga, jer je rođendanski poklon.

„Ova jaja su svetska, ručno rađena, unikatna, a posebno su mi draga, jer su sve osmislile moje devojke iz kuhinje sa kojima sam radila“, ponosna je Ljilja.

Ljilja dodaje da je sakupljanje dekorativnih jaja za nju posebna strast i da svaki godišnji odmor protekne u potrazi za nekim novim primekom, posebno tamo gde ga nije očekivano naći. A kada ga nađe, to za Ljilju znači da je odmor protekao uspešno.

You may also like...