Kočićeve “Stripovijetke“ u užičkoj biblioteci (VIDEO)

UŽICE –  U okviru projekta „Užice-prestonica kulture 2024“, u Narodnoj biblioteci otvorena je izložba „„Stripovijetke“, autora Milana Mladića i Predraga Ikonića. Izložba je motivisana motivima pripovedaka Petra Kočića.

“Mi smo hteli da Petra Kočića, koji je stvarao pre više od jednog veka, predstavimo u jednom novom svetlu. Mi smo spojili devetu i četvrtu umetnost, književnost i strip. Kroz pet priča predstavili smo pripovedačko stvaraloštvo Petra Kočića.

Angažovali smo profeisonalne strip crtače, koji su osmisli sve ovo, na našu ideju. Reč “Stripovijetke” je produkt tima biblioteke koji je sve ovo osmislio. Veliko je zadovoljstvo što smo mi deo programa u Eri kulture u projektu “Užice-prestonica kulture 2024“. Dobra saradnja sa Narodnom bbibliotekom Užice, jeste rezultirala ovom izložbom. Moram da kažem das u ove “Stripovijetke” doživele izdanja na grčkom, francuskom, kineskom i nemačkom jeziku, i vrlo je veliko interesovanje za njih. Pored toga uradili smo i Šantića i Stjepana Mitrova Ljubišu. Planiramo još toga, jer se ovo pokazalo kao odličan vid popularizacije kulture na jedan inovativan način”, kaže direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Ljilja Petrović Zečić.

Ova postavka prvi je korak u kulturnoj razmeni Užica i Banja Luke ko gradova parntera u Eri kulture, kaže direktorka Narodne biblioteke Užice, Dušica Murić.

“Osim što učvršćuje i afirmiše naše kulturne veze, njen značaj je višestruk i u umetničkom i u edukativnom smislu. Kada nas u doba dominacije vizuelne kulture, autori ove izložbe na ovakav način uvedu u živopisne književne svetove Petra Kočića, kada nas približe njegovom satiričnom duhu, kada osveže našu jezičku memoriju i istorijskoi pamćenje, kada se vreme, prostor i društvena epoha iz jedne epohe preobraze u drugoj, onda je sasvim jasno da je ponuđeni oblik predstavljanja  pripoivedačkog Kočićevog genija, bio veliki stvaralački izazov”, rekla je Dušica Murić.

Izložbu je otvorila gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

“Prikaz izabrane proze Petra Kočića u formi stripa na drugačiji i sadržajniji način prikazuje literarnu vrednost njegovog dela, obogaćeno crtežima koji su u saglasju sa tekstom, prilagođeno savremenim čitaocima naviknutim i na sliku i na tekst. Stoga, “Stripovijetke” Petra Kočića su od izuzetne važnosti, naročito za privlačenje mlađe čitalačke publike, koja će, na ovaj način, bolje razumeti širi kontekst vremena u kome je delo nastalo, pa čak i jezik kojim je pisano. Veza teksta i crteža u ovom izdanju uspeva da čitaocu osavremeni i približi Kočićevu prozu, nakon više od veka nastanka. Čast nam je što su, prethodno dobri odnosi i saradnja, ovim događajem samo učvršćeni i potvrđeni, uz optimističan pogled i nadanje da će biti i nastavljeni – neka ,”Era kulture” bude samo još jedna tačka susreta iz koje krećemo novim putevima i saradnjama”, rekla je gradonačelnica Užica.

Izložba Stripovjetke
Foto: ZooMUE

Posetioci će izložbu u holu Narodne biblioteke moći da pogledaju do kraja maja.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.