Ko može imati status energetski ugroženog kupca

Novom Uredbom o energetski ugroženom kupcu koja je stupila na pravnu snagu 17. decembra propisani su kriterijumi koje građani odnosno domaćinstva, moraju da ispune da bi imali pravo da plaćaju niže račune za struju, ali i za daljinsko grejanje.

Kada je kriterijum za sticanje statusa energetski ugroženog kupca materijalni položaj, tačno je propisao koliko mogu da iznose maksimalni mesečni prihodi, ali i površina stana odnosno kuće u kojoj kupac živi.

dalekovod struja
foto: ZOOMUE


U odnosu na broj članova domaćinstva, ukupan mesečni prihod domaćinstva određen prema podacima ministarstva nadležnog za poslove trgovine o vrednosti minimalne potrošačke korpe za tročlano domaćinstvo, može biti najviše:
1) za domaćinstva sa jednim članom do 21.074,68 dinara;
2) za domaćinstva sa dva člana do 33.402,13 dinara;
3) za domaćinstva sa tri člana do 45.729,58 dinara;
4) za domaćinstva sa četiri člana do 58.057,03 dinara;
5) za domaćinstva sa pet članova do 70.384,48 dinara;
6) za domaćinstva sa šest članova do 82.711,93 dinara;
7) za domaćinstva sa više od šest članova za svakog dodatnog člana dodaje se: 12.327,45 dinara

Imovno stanje podrazumeva da domaćinstvo ne poseduje drugu stambenu jedinicu osim stambene jedinice maksimalne površine koja odgovara broju članova domaćinstva, a koja je utvrđena zakonom kojim se uređuje stanovanje i održavanje zgrada, uvećane za 10 m².
Ukupna površina stambene jedinice je:
1) za jednočlano domaćinstvo do 40 m²;
2) za dvočlano domaćinstvo do 58 m²;
3) za tročlano domaćinstvo do 66 m²;
4) za četvoročlano domaćinstvo do 74 m²;
5) za petočlano domaćinstvo do 87 m²;
6) za šestočlano i veće domaćinstvo do 96 m².
Član 6.
Seosko domaćinstvo može imati u svojini jednu stambenu jedinicu i stiče status energetski ugroženog kupca bez obzira na površinu te stambene jedinice.

Status energetski ugroženog kupca mogu da dobiju i građani koji imaju ostvareno pravo na socijalnu pomoć ili dečiji dodatak ili uvećani dodatak za pomoć i negu drugog lica, kao i građani kojima je zbog zdravstvenog stanja neophodno svakodnevno korišćenje aparata ili uređaja na struju. Osim prava na umanjenje mesečnih obaveza plaćanja električne energije, prvi put je omogućeno i umanjenje računa za toplotnu energiju i to od 40 do 60 odsto računa, u zavisnosti od broja članova domaćinstva.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.