Književnost menja svet (VIDEO)

UŽICE – Profesor Mladen Stanić iz Užica dobio je nagradu za najbolju metodičku pripremu od Centra za profesionalno usavršavanje Filozofskog fakulteta u Nišu za rad „Čemu nas (ni)je naučila narodna književnost?“. Stanić je kroz svoj čas na, učenicima zanimljiv način, prikazao kako treba tumačiti književno delo i kako se treba odnositi prema njemu.

Narodnu književnost moguće je učenicima približiti na zanimljiv i kreativan način i danas u vreme modernih tehnologija i nekih drugih interesovanja kod mladih, na način kako to radi Užičanin Mladen Stanić, profesor književnosti.

„U svetu u kom je i književnost i obrazovanje nekako skrajnuto, ili nam se čini da je skrajnuto, bar mi, koji se bavimo književnošću, ne bi trebali da tako tretiramo ni oblast kojom se bavimo, ni učenike naravno. S tim u vezi, obradovalo me što je ta nagrada stigla jer je ona potvrda mog rada, ali i motivacija da nastavim dalje“, rekao je Stanić.

Uslovi za rad u učionici su potpuno drugačiji u odnosu na pre samo 10 godina. Danas, učenicima veliki problem predstavlja nedostatak pažnje, pa se čas mora realizovati na kreativan i zanimljiv način.

„Ja se trudim da svaki moj čas bude zasnovan na polemici i problemu i kad se nešto razvije iz polemike, a verujte mi bilo koja nastavna jedinica može da se pretvori u polemiku, onda to postaje učenicima atraktivno“, kaže ovaj Užičanin.

Za Stanića književnost je beskompromisan izbor, a kroz svoj rad želi da i učenicima približi sve lepote koje ona nudi.

„Ja sam uveren da književnost i humanistika generalno imaju taj potencijal da menjaju svet. Kad ne budem više bio ubeđen u to, neću se više ni baviti književnošću“, ističe Stanić.

Nakon časova koje održi ovaj mladi Užičanin, srednjoškolci uviđaju svrhu i neophodnost učenja.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.