Knjiga o projektantu prve električne hidrocentrale

UŽICE-U Legatu slikara Mihaila Milovanovića održana je promocija knjige Ilije Misailovića, “Aćim Stevović, život i delo”, koja govori o životu i radu projektanta hidroelektrane “Pod Gradom” u Užicu.

Po rečima autora knjige Ilije Misailovića, bilo je krajnje vreme da se posle 120 godina zna nešto više o projektantu prve električne hidrocentrale.

foto.grad uzice

“Rođen u Mokroj Gori, naše gore list, sa tom diplomom nemačkog inžinjera, prošao je fabrike, stekao praksu i to znanje preneo u Srbiju. Priča da treba da držimo vezu sa Evropom nije od juče, takav sistem, država koja je tek počela da razvija industriju morala je svoje studente da šalje tamo gde su postojale velike škole, fabrike, a među njima je bio i Aćim. Srećna okolnost je što je on ušao u ediciju znamenitih Srba i Akademiju nauka sa tom edicijom, zahvaljujući čemu sam dobio neophodne podatke i uradio biografiju Stevovića”,kaže Misailović.

Kako je istakao prof. dr Radivoje Mitrović, profesor Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i recezent knjige, ključna stvar koju treba istaći jeste činjenica da se Narodni muzej Užice setio više nego važnog aktera.

foto.grad uzice

“On je jedan od renesansnih inženjera iz perioda kada je Srpska država koracima od 7 milja išla napred i bila među prvima u svetu koja je shvatila značaj električne energije, industrijske proizovdnje i da nije bilo Prvog svetskog rata ko zna gde bi sada bila Srbija. Misailović kao autor te knjige je uradio kolosalno važan posao. Nije profitabilno što, retko ko prihvata da radi iz prostog razloga što nije dobro plaćeno, a istorijski tek će vreme pozati koliko je značajno. Ova pokolenja nisu svesna koliko istorijsku baštinu čuvamo, mislim na Hidrocentralu na Đetinji, koliko je u ono vreme današnja intelektualna elita bolje razmišljala i znala je da očuva prirodnu sredinu, a proizvede dovoljno električne energije za grad i okolinu. Na tim primerima treba da se nadahnjujemo i zbog toga je ovo događaj od izuzetnog značaja i prilika da se zahvalimo autoru i Narodnom muzeju u Užicu što su prepoznali važnost takvog jednog akta”,rekao je Mitrović.

Promocija je priređene u okviru obeležavanja Dana grada a knjiga je dostupna u Narodnom muzeju Užice.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.