Knjiga „Dobrila“ objavljena i na engleskom jeziku (VIDEO)

SIROGOJNO – U okviru manifestacije „Pletiljama u čast“ u „Starom selu“ u Sirogojnu promovisana je verzija knjige „Dobrila“, autora Zorana Jeremića, na engleskom jeziku. Ovo izdanje, koje je podržala Delegacija Evropske unije u Srbiji, za cilj ima da se priča o ženi koja je promovisala pletilje iz ovog zlatiborskog sela prenese i u druge zemlje.

„Kojim rečima početi priču o Dobrili i kako opisati vizionara poput nje. Sudbinsko odredište na njenom životnom putu bilo je Sirogojno, na prvi pogled ni po čemu različito od ostalih sela sa početka 60-ih godina prošlog veka. Sudbine ovog sela i Dobrile Smiljanić neraskidivo su povezane. Strpljivo je organizovala pletilje, a strpljivo je radila i na njihovom opismenjavanju i prosvećivanju“, kaže direktorka muzeja „Staro selo“, Svetlana Ćaldović.

Delegacija EU u Srbiji podržala je prevod ove knjige kako bi se što dalje prenela priča o ženi koja je ostvarila veliki uticaj na promociju tradicije ovog dela Srbije, smatra ambasador Emanuel Žiofre.

„Drago mi je što zajedno odajemo čast pletiljama i time podržavamo rodnu ravnopravnost i druge vrednosti koje su srce Evropske unije. Takođe, odajemo počast posebnoj dami, koja je inspirisala ovdašnje žene ne samo da sanjaju više, već i da rade bolje. Želimo da se njena priča čuje i izvan granica Srbije“, rekao je Žiofre.

Ovaj događaj održan je u okviru projekta „Užice – prestonica kulture Srbije 2024“.

„Motiv našeg okupljanja je izuzetna žena, koja je proizvode od vune promovisala kao visoku modu i time oživela privredu ovog kraja. Dobrila Smiljanić nije samo učinila to da rukotovorine iz ovog sela nose poznate žene iz sveta, već da ovdašnje žene stvaraju istoriju“, rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević.

„Slike Sirogojna su prepoznatljive svuda u svetu. Cvet koji se kao motiv na džeperu prenese i do najudaljenijeg mesta u svetu nijedan vetar ne bi mogao preneti kroz polen. Tu je nezamenljiva uloga pletilja i njihove mašte“, smatra v.d. pomoćnika u Ministarstvu kulture, Stanko Blagojević.

Na mini koncertu „Prelo-kolo prijateljstva“ nastupili su solisti ansambla Kolo, kao i Nataša Tasić Knežević, Bane Tomašević, Marko Marković, Jelena Blečić, Simonida Stanković i Andrijana Belović. Svi oni su kroz prikaz prela želeli da dočaraju ambijent autentičan za ovo selo i njegovo nasleđe.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.