Klizišta najveći problem u opštinama Kosjerić i Bajina Bašta

KOSJERIĆ,BAJINA BAŠTA-U opštini Kosjerić voda je aktivirala preko 300 klizišta ,a u Stojićima odnela je celo brdo ,a većina sela odsečena je od sveta ,zbog prekida puteva,izjavio je za ZOOMUE  predsedniik opštine Kosjerić Milijan Stojanić.

Klizišta su odnela i dalekovode ,pa je u opštini Kosjerić trenutno 1000 meštana bez struje.

“Ekipe Elektrodistribucije mnogim mestima ne mogu da priđu zbog odrona.Ista situacija je i sa dobrovoljcima koji nose hranu ,lekove i vodu ugroženima po kosjerićkim selima koja su odsečena od sveta.U selu Stankići imamo 20 kuća  kojima je pomoć potrebna”,kaže Stojanić.

Put Valjevo-Kosjerić je prohodan.

Po rečima Stojanića opštini su neophodne pumpe za izvlačenje vode,a meštani ,iako sami u teškoj situaciji,organizovali su se i jih 30 spremno je da krene u Šabac i pomognu u odbrani ovog grada od poplava.

I u opštini Bajina Bašta klizišta su trenutno najveći problem.

“Pored 11 kuća koje su klizišta odnela imamo još 2 u Okletcu,koje su napukle usled odrona “, kaže za ZOOMUE  predsednik opštine Radomir Filipović.

Spalilačke ekipe uspele su da dođu do Kostolca u kome je bilo zsaroblenjo,bez veze sa svetom, 1000 ljudi.

“Probili smo put Dub-Kostojevići i pomoć je stigla u Kostojeviće.Imamo dovoljno volontera,ali nam nedostaju hrana,lekovi,gorivo za mašine i voda za piće”,kaže Filipović.

Pomoć u flaširanoj vodi i stacionarnim cisternama stigla je iz Grada Užica,a u raščišćavanju puteva učestvuju i Putevi Užice.

Filipović ističe da protok vode na hidroelekterani Perućac pod kontrolom i opao je 1.500 na 1.100 kubnih metara u sekundi.

“U toku noći došlo je do zamućenja vode na Tarskom vodovodu.Hitno smo poslali cistern sa pijaćom vodom i zamenili vodu na bazenu vodovoda ,tako da je ona sada ispravna za piće ,pa roditelji 540 mališana koji borave u odmaralištu na Mitrovcu,nemaju razloga za zabrinutost”,rekao je Filipović .

Stabdevanje strujom polako se normalizuje u bajinobaštanskoj opštini.Po rečima Filipovića,od 111 osposobljeno je 49 trafostanica.

Od Bajine Bašte prohodan je put ka Valjevu ,dok je zatvoren put Bajina Bašta-Rogačica.

ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.