Klekovača kao lek (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Najstarija i najveća destilerija rakije u Srbiji nalazi se u Bajinoj Bašti, čuvena po klekovači koja se pravi od bobica kleke i poznata je po brojnim lekovitim dejstvima.

Detilerija Bajina Bašta
Foto: ZooMUE

Početkom 20. veka lokalno štanovništvo opštine Bajina Bašta ubacivalo je kleku u rakiju i koristili su je u lekovite svrhe zbog eteričnog ulja koje se nalazi u bobicama kleke.

„Bobica kleke je dobra za izbacivanje tečnosti iz organizma i takođe je dobra za probleme sa varenjem.Klekovača se koristi i kao antiseptik jer unistava mikroorganizme“, kaže domaćin destilerije Vladan Todorović.

Kazan za rakiju
Foto: ZooMUE

Kleka je četinarska biljka koja uspeva u visokim predelima, najviše je ima na pašnjacima planine Tare. Za jednu seriju ove lekovite rakije potrebno je od 300 do 400 kilograma bobica kleke.

„U septembru se biraju plodovi kleke, zatim tu kleku stavaljamo u meku rakiju i nakon mesec dana stajanja mi radimo proces destilacije, odnosno redestilacije“, dodaje Todorović.

Tradicija destilerije duga je više od 60 godina nasleđujući zemljoradničku zadrugu Bajine Bašte koja je postajala od 1905.godine

Destilerija iz Bajine Bašte je najveća i najstarija u Srbiji, u njoj se godišnje proizvede čak 100000 boca rakije, a za jednu bocu potrebno je i do pet meseci.

Pored proizvodnje rakije, ova destilerija uključena je u turističku ponudu opštine Bajina Bašta pa je tokom godine poseti od 4000 do 5000 turista.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.