Kineska prevara

POŽEGA-Umesto konca za predivo u Požegu je iz Kine stigao pesak, za koji se ne zna da li je uopšte bezbedan.

Budući da kineskoj firmi od koje je roba naručena – nema traga, vlasnik preduzeća obratio se za pomoć Ambasadi NR Kine. Ovim slučajem pozabaviće se i policija, tužilaštvo, carina, ali i ekološka inspekcija.

 

“Kad smo otvorili vrata, napred su bile vreće s predivom koje je naručeno. Popeli smo se i počeli da istovaramo. Unutra više nije bilo ničeg osim vreća sa nekim peskom. Da li je pesak ili već šta je?“, priča Srđan Ivanović.
Ispostavilo se da ni konac nije odgovarajući. Vozač kamiona preuzeo je kontejner u riječkoj luci u Hrvatskoj. Roba je prošla kontrolu i hrvatske i srpske carine, a prateća dokumentacija dokazuje da usput roba nije pretovarivana.
Vozač kamiona Željko Mumlek rekao je da pošto je roba u kontejneru, njihov posao je da odrade papire i idu dalje na carinu.
“U ovom slučaju sam išao na terminal u Beogradu, Kvantaš. Tamo je otvarano, gledano, međutim, carina nije mogla to da utvrdi, pošto je kontejner dupke pun, da vidi šta je s druge strane, pošto se ne može sa strane otvoriti”, rekao je Mumlek.
Kupac iz Beograda naručio je 26 tona konca, za koji je prethodno dobio i odgovarajuće uzorke iz Kine. Uplatio je novac kineskoj firmi, koja je posle toga ugasila sajt, telefone i naprosto nestala. Osim direktne štete, posledice će se višestruko odraziti na proizvodnju beogradske firme, za koga je pletiona u Požegi trebalo da uslužno proizvede materijal.
Kupac ne želi pred kamere dok se ceo slučaj ne ispita. Ne zna se čak ni da li je pesak, koji je iz Kine stigao umesto konca, uopšte bezbedan. Ekološka inspekcija naložila je i laboratorijsko ispitivanje sadržaja vrećica, koje su umesto prediva stigle u ovom kamionu iz Kine.
rts.rs

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.