Kineska Exim banka finansira izgradnju deonice autoputa do Crne Gore, uskoro odobrenje kredita za put Preljina-Požega

BEOGRAD – Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture potvrdilo je da se uskoro očekuje odobrenje kredita Exim banke za finansiranje izgradnje deonice autoputa do granice sa Crnom Gorom.

„Kad je reč o preostale dve deonice do granice sa Crnom Gogom, za prvu, od Preljine do Požege (30,9 km) u novembru 2017. potpisan je komercijalni ugovor vredan 450 miliona evra sa kineskom kompanijom CCCC i očekuje se uskoro odobrenje kredita kineske Exim banke za finansiranje ovog projekta“ kažu iz ministarstva za eKapiju.

foto: Info LIGA

Oni podsećaju da je sa kineskom kompanijom CCCC u maju 2017. u Pekingu potpisan Memorandum o razumevanju u vezi sa nastavkom izgradnje Koridora 11, kojim je obuhvaćena druga preostala deonica, Požega-Boljare u dužini od 107 km.

„Na osnovu potpisanog memoranduma u narednom periodu vodiće se razgovori o uslovima za izgradnju ove deonice, najverovatnije kroz JPP ili koncesioni model, objašnjavaju u ministarstvu.
Crnogorski premijer Duško Marković ranije je izjavio da bi Srbija uskoro trebalo da potpiše ugovor s kineskom kompanijom o finansiranju izgradnje autoputa do granice s Crnom Gorom. Kako su prenele agencije po njegovim rečima, već je u pripremi „izvođački ugovor autoputa do Požege“.

Crnogorski premijer tom prilikom je rekao da veruje da će „građani u kratkom roku imati autoput koji će povezivati ne samo Crnu Goru unutar nego i Crnu Goru sa Srbijom i Jugoistočnom Evropom“.

Kineska kompanija CRBC zainteresovana je da uđe u privatno javno-partnerstvo sa Vladom Crne Gore za izgradnju kompletnog autoputa Bar-Boljare. Tim povodom, danas bi trebalo da potpišu i memorandum o razumevanju, sa predstavnicima crnogorske vlade.

„CRBC je prvi zainteresovan za izgradnju dionica od Mateševa do Andrijevice i dalje do Boljara“, rekao je ministar saobraćaja Crne Gore Osman Nurković i dodao da se ne može sa preciznošću kazati koliko bi to koštalo. On je pojasnio i da potpisivanje memoranduma ne znači da je CRBC favorizovan u odnosu na bilo kog drugog ponuđača spremnog za privatno javno partnerstvo.

eKapija

You may also like...