Kikini dani (VIDEO)

UŽICE-Televizijski prilog „Igre za decu sa autizmom “ Natalije Vidić iz  užičkog dopisništva RTS-a  ovogodišnji je pobednik   na novinarskom  konkursu  „Cvet jednakosti“,dok je na litetarnom konkursu raspisanom takođe u okviru “ Kikinih dana“ pobedio rad  Nikole Milovanovića iz Užičke gimnazije .

Pri izboru najboljih radova  žiri se opredelio   za priloge i literarne radove  koji  afirmišu aktivizam osoba sa invaliditetom, osvetljavju nove teme, pomeraju granice i podstiču pozitivne promene.

„Teme literarnog konkursa “ To što smo mi drugačiji,Vas čini drugačijim“ i „Pogledaj me očima deteta „upućuju na položaj osoba sa invaliditetom i njihovu integraciju u širu društvenu zajednicu.Svi radovi na izuzetno poetski način donose emociju vezanu za položaj osoba sa invaliditetom“,kaže predsednica žirija za literarni konkurs Biljana Grujičić.

Nikola Milovanović čiji je rad prvonagrađen pokazao je zavidnu pismenost,literarnost i empatiju prema osobama sa invaliditetom,ističe Grujičićeva.

Na novinarski konkurs pristiglo je ove godine najviše radova, 21 .

„U proteklim godinama napravljen je pomak u izveštavanju o ovim temama.Radovi ističu kvalitet osoba sa invaliditetom,a manje se govori o konkretnom problemu invaliditeta“ ,naglašava članica žirija za novinarski konkurs Biljana Kuzmanović.

Pobedila je priča  novinarke Natalije Vidić o ocu koji  zbog govorno jezičkih problema svog deteta nije klonuo duhom, već je svoje znanje iskoristio da napravi igrice koje će biti od koristi ne samo njegovom, nego i drsreugoj deci koja se bore sa sličnim problemima, podstiče pozitivne promene i inspiracija je svima.  Ariljac Milan Popović autor je sajta „Razvojne igrice – učimo reči“, koji je za protekle tri godine posetilo više od 70.000 ljudi iz celog sveta. Ono što je Milan uradio našlo je konkretnu primenu i pomoglo deci sa teškoćama  u razvoju da lakše savladu „prepreke“. Ohrabruje činjenica da se Milan i dalje bori da pronadje način za  brže napredovanje dece sa autizmom, pokušavajući da izradi aplikaciju koja će pomoću komunikatora govoriti umesto njih.

PR Uduženja dristrofičara Čedomir Cicović podsetio je da manifestacija „Kikini dani “ ustanovljena  2014. godine i  tradicionalno se održava 18.marta na dan rođenja preminule aktivistkinje Udruženja distrofičara  Zlatiborskog okruga Tijane Petrović Kike .Cicović je istakao da je Kika bila neko ko se borio za drugačiju sliku osoba sa invaliditetom i da je njihov zadatak da nastave realizacije njene vizije.

„Nikako ne smemo dopustiti da slika osoba sa invaliditetom bude stvar popularnosti i rejtinga.Živimo u vremenu kada je patetika veoma popularna i na njoj se dobro zarađuje.Naš zadatak je da i  kroz ovaj konkurs menjamo percepciju medija osoba sa invaliditetom i da potvrdimo i Tijanina razmišljanja koja su bila revolucionarna u vreme kada je ona bila PR Uduženja“,naglasio je Cicović.

Nagrade “  Cvet jednakosti „biće uručene dobitnicima 18.marta u Gradskom kulturnom centru od 18 časova.

You may also like...