Kazne za koriščenje letnjih guma i do 800 000 dinara

SRBIJA – Rani vesnici zime u Srbiji su i redovi ispred vulkanizerskih radnji. Mnogi vozači već sada menjaju letnje zimskim gumama kako bi izbegli gužve i dočekali spremni 1. novembar od kada su deblji pneumatici obavezni po snegu i ledu.

Zamena guma košta u proseku od 500 do 900 dinara po točku dok se cena zimskog pneumatika kreće od 3 500 do 20 000 dinara u zavisnosti od tipa vozila i proizvođača.

zimske gume
Foto: blog.ipg.rs

„Vozači su sve savesniji. Svesni su da neće moći svi 1. novembra da zamene gume pa već sada zovu i najavljuju vreme dolaska. Komplet zamene gume po točku što podrazumeva demontažu, montažu i balansiranje košta od 500 do 900 dinara u zavisnosti veličine felne i vrste vozila“, objašnjavaju u jednoj vulkanizerskoj radnji.

Zimske gume u proseku traju tri-četiri godine, a nabavka ovih pneumatika nije baš mali izdatak za kućni budžet.

„Najjeftinije takozvane badžet gume u koje spadaju i kineske i domaće, koštaju oko 3 500 dinara, za fijat punto na primer, dok su premijum pneumatici tri puta skuplji pa im je okvirna cena 10 000 dinara. S druge strane, za prosečno vozilo srednje klase tipa reno laguna cena zimske gume se kreće od 4 500 do 7 500 dinara. Naravno, najskuplji zimski pneumatik imaju džipovi i to od 6 000 do 20 000 dinara“, naglašavaju vulkanizeri.

Kada je reč o kaznama zbog vožnje na letnjim gumama po ledu, susnežici ili snegu, one mogu biti paprene ma koliki minus bio. Novčana sankcija za ovaj prekršaj kreće se od 10 000 do 800 000 dinara, a u određenom slučaju moguća je čak i zatvorska kazna od 12 godina.

Izvor Srbija danas

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.