Karavan igre u Užicu, 3. i 4.novembra

UŽICE-Na dva dana, 3. i 4.novembra, u okviru Beogradskog festivala igre, Karavan igre gostovaće u Narodnom pozorištu Užice i ponudiće bogat i intenzivan edukativni i interaktivni program.

 

 

– Program čine brojne radionice savremene igre i klasičnog baleta za decu i mlade, projekcije filmova, izložbe umetničkih fotografija, predstava za decu. Biće priređen i gala koncert baletskih umetnika, najavila je Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre i Nacionalne fondacije za umetničku igru.

Program će početi u petak, 3.novembra u 17 časova, projekcijom dokumentarnog filma „Prva pozicija“ (Bes Kargman) o formiranju mladih igrača, izazovima, surovosti i neizvesnosti baletske profesije, koji je nagrađivan na festivalima u Torontu, Njujorku, Portlandu, Vankuveru i San Francisku. Potom će od 19 časova biti prikazan i film „Bele noći“ (Tajlor Hakvord) koji prati sudbinu Nikolaja (Mihail Barišnjikov) u njegovom begu iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Sutradan od 11 časova, takođe u NP Užice, najavljeni su otvoreni časovi klasičnog baleta, u 14 časova predstava „Časovi igre za odrasle i napredne“, a program se nastavlja otvorenim časovima savremene igre. U 16 časova uslediće predstava za decu „Mali princ“, a pola sata kasnije deca i njihovi roditelji razgovaraće sa Ajom Jung.

U 17 časova Aja Jung će održati predavanje „Savremena igra i kreativne industrije“, a Karavan će se završiti dva sata kasnije balteskim gala koncertom, na kome će nastupiti prvaci Baleta Narodnog pozorišta Beograd, učenici Baletske škole Nacionalne fondacije za umetničku igru i učenici Baletske škole „Dimitrije Parlić“ iz Pančeva.

– Karavan igre bi trebalo da podstakne edukaciju i stipendiranje talenata, uključi novu publiku u praćenje baleta i savremene igre i da podstakne lokalne organizacije da razvijaju produkcionu mrežu i postave temelje kreativnih industrija, posmatrajući kulturnu ponudu kao vredan turistički potencijal, poručila je Aja Jung.

Projekat, koji se realizuje u 15 gradova Srbije, održava se pod pokroviteljstvom predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić, u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, a podržala ga je i Fondacija „Art mentor“ iz Lucerna.

Danas

 

You may also like...