Karan žedan gradske vode (VIDEO)

KARAN, UŽICE – Centar sela Karan, udaljen samo 15 kilometara od Užica, godinama se bori sa nestašicom vode, ali i sa njenom ispravnošću. Kao tehničku je koriste škola, ambulanta, ugostiteljski objekti, mesna zajednica i meštani. Nakon dugogodišnjih vapaja za gradskom vodom, konačno je glavni cevovod stigao u centar sela, međutim, to ne znači i vodu u skorije vreme za sve meštane koji se zbog suša suočavaju sa sve češćim nestašicama.  

Spomen česma u centru Karana često curi ili presuši, ali i voda kad dođe nije ispravna za piće. Na istom izvorištu je i škola koju pohađa oko stotinu dece. U nestašici vode se snalaze, a kad je imaju mora da je reguliše UV lampa.

„Dovijamo se dok čekamo da padne kiša. Imamo tehničku vodu i pijaću koju nam kontroliše Zavod za javno zdravlje Užice posle UV lampi“, kaže direktorka OŠ „Miodrag Milovanović Lune“.

Na istom izvorištu su i ambulanta, apoteka, mesna kancelarija i ugostiteljski objekat u centru sela, koji je problem privremeno rešio iskopavanjem novog rezervoara. Sa problemom sigurnog snabdevanja vodom i dovoljnom količinom susreo se i direktor fabrike za preradu mesa koja izvozi u Evropsku uniju. Trajno rešenje za sve njih je u gradskoj vodi, a to znaju i mnogi meštani Karana čiji rezervoari zbog velikih suša često presušuju, čak i u zimskim danima.

„Čekam već nekoliko godina, evo postavljene cevi, ali nema vode još za nas“, žali se Karanac Slobodan Petrović, pored čije kuće leži glavni cevovod.

„Nama ovaj problem traje već osam godina od kada smo ovde otvorili fabriku. Obraćali smo se gradskim vlastima, išli na sastanke, imali dogovore i obećanja i do danas još ništa od toga“, ljut je i direktor Fabrike za preradu mesa Mek-Motta koji je privremeno izgradio rezervoare.

Cevi gradskog vodovoda su se konačno vodom u centru sela napunile prošle jeseni, pa nova obećanja kažu da bi voda mogla da poteče s proleća, samo da korisnici upute zahteve. Međutim, ovo je voda koju će dobiti samo centar sela.

„Tek nekih 20 odsto kompletnog projekta je realizovano, a sa ovim delom što je izgrađeno ne možemo garantovati u svakom delu godine dovoljnu količinu vode za celo naselje“, kaže Duško Ljujić, direktor JKP Vodovod Užice.

„Moramo da napravimo dodatni rezervoar u naselju Lelići, a trenutno je gorući problem što nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi“, napominje Vladimir Sinđelić, član Gradskog veća Užica zadužen za mesne zajednice.

A dok se ne izgradi sistem za celo selo, meštani će se snalaziti u godini u kojoj prema procenama preti još veća suša.

Saga o gradskom vodovodu koji bi trebalo da pokrije sela Lužničke doline sa oko 1000 domaćinstava, traje više od deceniju. Za to vreme vodu piju samo meštani Lunovog sela, koje se prvo nalazi na trasi vodovdoda, a za sela Ribaševina i Trnava, vodovod je, ako se radi ovim tempom, daleki san.

Još dalji san je i za sela koja se nalaze na duplo većoj udaljenosti i visini od Karana – Stapari, Ponikve, Kremna, Mokra Gora…

You may also like...