Kampanja „Zelena Srbija“ u Priboju

PRIBOJ – U Priboju su zasađene sadnice omorike u okviru kampanje „Zelena Srbija“ koja se sprovodi u 10 opština i gradova Srbije.

Kampanja „Zelena Srbija“ sprovodi se već dve godine kako bi se podigla svest građana o važnosti zdrave životne sredine i ozelenjavanja Srbije.

Sadnice su zasadili predsednik lokalnog parlamenta Boris Mrdović, direktor Srbatoma Slađan Velinov i ambasador Republike Pakistan u Srbiji Šehrija Akbar Kan.

„Kampanju “Zelena Srbija” mi podržavamo jer svako novo drvo u našem gradu, povećava i kapacitet naših pluća i garantuje zdraviji i dugovečniji život. Lokalna samouprava preduzima konkretne korake na očuvanju zdrave životne sredine.“, istakao je predsednik SO Priboj Boris Mrdović.

Kampanja Zelena Srbija
Foto: opština Priboj

Mrdović je podsetio da je Priboj prva opština u Srbiji koja će, već od jeseni, fosilna goriva potpuno zameniti biomasom.

„Ovog leta pomagaćemo zamenu individualnih ložišta na čvrsta goriva, čime će se poboljšati kvalitet vazduha, a u toku je i realizacija projekta ozelenjavanja staze u starom delu grada, gde će biti zasađeno 600 autohtonih vrsta drveća, te Priboj nije slučajno odabran među 10 gradova u Srbiji za realizaciju ove kampanje.“, rekao je Mrdović.

„Cilj kampanje “Zelena Srbija” je da doprinese podizanju svesti građana i lokalne zajednice o značaju očuvanja zdrave životne sredine i ozelenjavanja Srbije.“, rekao je direktor Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov.

U kampanji “Zelena Srbija” prisutna su i diplomatska predstavništva u našoj zemlji, a za sadnju u Priboju uključila se ambasada Republike Pakistan.

„Veoma sam uzbuđen što sam došao u Priboj, u jedan od najlepših gradova gde sam do sada boravio. U mojoj zemlji je prošle godine posađeno milijardu stabala, zahvaljujući čemu smo preživeli u vreme pandemije, a pošto tamo nisam posadio ni jedno, srećan sam što to danas činim u Priboju i Srbiji, koja je sada moja druga kuća.“, izjavio je ambasador Republike Pakistan Šehrija Akbar Kan.

Prijem za Njegovu ekselenciju i direktora Direktorata, u ime lokalne samouprave, priredio je predsednik SO Priboj Boris Mrdović, gde su razmenjena iskustva na temu očuvanja životne sredine ali i moguće saradnje Priboja i države Pakistan.

Izvor: opština Priboj

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.