Kako smanjiti „potrošnju“ živaca (VIDEO)

ZBOJIŠTICA, UŽICE – Kada se danas spomene reč potrošnja, prva asocijacija se odnosi na materijalni aspekt života. U beskrajnoj trci čiji se cilj ne nazire, moderni čovek ne uspeva da iskontroliše svoje vreme, što sa sobom nosi stres i neumoljivo robovanje zadatim rokovima. Suprotno takvom načinu života, porodica Jolić iz Zbojštice, kraj Užica uspela je da organizuje svoj život tako da potroši što manje, narodski rečeno, živaca.

Vladan i Nada Jolić  već 17 godina izdržavaju svoju porodicu proizvodnjom suvenira od drveta. Ali, nije oduvek bilo tako. Do 2001. godine Vladan je bio zaposlen u Valjaonici Bakra u Sevojnu, dok je Nada radila u Zavodu za javno zdravlje. Bili su podstanari u Užicu, odakle su se 1988. preselili u porodičnu kuću u Zbojštici, pa su svakodnevno putovali petnaest kilometara na posao. Početkom prošle decenije odlučili su da pokrenu sopstveni posao..izradu suvenira. Vladan se usavršavao u obradi drveta, dok je Nada svoj talenat pretočila u oslikavanje izradjenih predmeta.

Tržište za svoje rukotvorine Jolići su nalazili u gotovo svim sredinama Srbije, dok su danas uglavno bazirani na saradnju sa turističkim organizacijama. Prepoznatljivi su po oslikanim tronoškama, ali i raznoraznim predmetima sa motivima Zlatiborskog  kraja. Hobi koji su pretvorili u izvor zarade omogućio je trojici sinova da se fakultetski obrazuju. Gradski život im, kako sami kažu, ni malo ne nedostaje…

Osnovna razlika u odnosu na period kada su oboje imali stalan posao je mogućnost da sami organizuju svoje vreme i potroše ga na kvalitetniji način.

Obim posla nije isti kao pre nekoliko godina, ali Nadi i Vladu to ne predstavlja prepreku da žive svoj san. Potražnja za proizvodina koji nastaju u domaćinstvu Jolića u Zbojštici i dalje je na zavidnom nivou, a novih ideja uvek ima.

You may also like...