Kako sačuvati cveće tokom zime (VIDEO)

GORJANI – Kako saćuvati cveće tokom zime, kada je pravo vreme da ga posadimo, da li postoji cveće koje može krasiti dvorište i na niskim temperaturama, sve su to saveti o kojima priča Irena Savić cvećarka iz Gorjana.

Kuća cveća Irena Savić
Foto: ZooMUE

Često se ljubitelji cveća brinu kako sačuvati svoju omiljenu biljku tokom zime, da bi im terasa i dvorište i iduće godine izgledali lepo, ali sa manje utrošenog novca.

“ Najlakše je sačuvati te obične ili kako ih ljudi zovu seljačke muškatle. One se izvade iz saksija, istrese se zemlja sa korena i koren se zavije u novinu, okače se tako da koren bude okrenut gore, a zeleni lisni deo da visi“ , kaže cvećarka iz Gorjana Irena Savić.

Ukoliko ste uspeli da sačuvate biljku tokom zime, morate znati i kada je pravo vreme da je posadite da bi ponovo cvetala.

„Zlatno pravilo je da se ne presađuje u vreme cvetanja. Svaka biljka ima odmor koji je obično zimi, tako da je najbolje da se presađuje u tim danima kada ona ne raste. To znači da se sadi u kasnu jesen i preko zime, a proleće ne , jer tada već počinje da pupi“, dodala je Irena.

Većina cveća može da se sačuva više godina, samo je potrebno da mu se prilagodi temperatura i da se pravilno odloži. Ali za sve one koji bi voleli da im terasa bude lepa  tokom zime , postoji cveće koje se sadi u jesen i cveta čak u februara.

“ Ljubičica ili dan i noć to su biljke koje se sade do kraja oktobra. Ako je lepa jesen cvetaće ceo oktobar i novembar, onda je perkrije sneg i nakon toga počinje da cveta već u februaru “ , rekla je cvećarka.

Nije bitno samo da u pravo vreme posadite cveće i očekujete da će cvetati. Prema cveću i svim biljkama, poručuju cvećari, treba se ophoditi kao i prema čoveku, pustiti ga da živi i da oseća da je slobodno.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.