Kako rešiti zagađenje Đetinje? (VIDEO)

UŽICE – U poslednjih nekoliko meseci, reka Đetinja četiri puta bila je skroz bela, u delu toka ispod Gradske plaže. Nadležni tvrde da tada nije bio ugrožen biljni i životinjski svet u reci, dok sa tim ne slažu iz Ekoloških udruženja. Problem zagađenja reke koja protiče kroz sam centar Užica, mogao je da bude rešen pre deset godina, međutim, to nije učinjeno tada, pa se očekuje novo rešenje.

Nekada, dok je tekstilna fabrika Cveta Dabić, koja se nalazila tik uz reku Đetinju radila, reka je vrlo često bila u raznim bojama. Fabrike više nema, a u poslednja dva meseca, Đetinja je četiri puta bila skroz bela.

„Primetili smo da se te stvari ponavljaju u nekim redovnim intervalima i da krivac za to zagađenje nije utvrđen, kao i da inspekcijske službe izbegavaju da rade svoj posao i da identifikuju krivca i pokrenu postupak i procesuiraju ga. Svejedno da li je to krivično delo ili prekršaj,“ kaže Vladan Sinđić, iz Građanske čitaonice Libergraf.

Užički Zaovd za javno zdravlje, uradio je uzorkovanje vode, svaki put kada se dogodila promena njene boje.

“Nemam saznanja da je tada došlo do pomora ribe.  Na osnovu izvršenog uzorkovanja i fizičko- hemijskog ispitivanja, uočava se da je došlo do problema u kvalitetu otpadne vode na ispustu. Povećana je petodnevna  biohemijska potrošnja kiseonika kao i hemijska potrošnja kiseonika. Uočene su značjano veće koncentracije, iznad dozvoljenih, kalcijuma i aluminijuma,” objašnjava dr Olivera Janjić iz užičkog Zavoda za javno zdravlje.

Iz Građanske čitaonice Libergraf tvrde da sva ispitvanja vode ukazuju na građevinske radove.

“Svedoci smo da oko ovog ispusta ima pet, šest gradilišta. Da li su inspekcijski organi proveravali ta gradilišta mi nemam nikakve njihove izveštaje. Tražićemo da nam dostave sve zapisnike koje su tada napravili,” kaže Sinđić.

Reka Đetinja je promenljivog kvaliteta vode, koja je nekada treće, četvrte, a ponekad i pete klase, što je nije dobro. To znači da je veliko opterećenje reke zagađujućim materijama.

“Tu pre svega mislim na sadržaj nutrijenata, odnosno, amonijum jona, nitrata. Takođe se uočava promena u smislu povećanih sadržaja mikrobioloških agenasa. Sve u svemu, moramo mnogo više brinuti o našoj reci. Neregulisano prečišćavanje otpadnih voda je naš najveći problem.”

Ukoliko se ovakva situacija ponovi, a inspekcijske službe ne budu adekvatno reagovale, iz Libergrafa su najavili proteste građana i blokadu okolnih gradilišta, za koja sumnjaju da trenutno zagađuju Đetinju.

Užice je pre deset godina dobilo bespovratna sredstva Evropske unije za izgradnju postrojenja za prečišćavanjem otpadnih voda. Međutim, taj projekat nije realizovan I sredstva su usmerena ka drugim lokalnim samoupravama. Nakon toga, odlučeno je da se gradi regionalno postojenje za više lokalnih samouprava, koje će omogućiti rešavanje problema zagađenja Đetinje.

Za vodotoke prvog reda, kakav je reka Đetinja, nadležno je Mimnistaratvo zaštite životne sredine, preko svojih inspektora za zaštitu životne sredine, ali to ne znači da lokalna samouprava ne brine o kvalitetu reke Đetinje, kaže gradska većnica zadužena za zaštitu životne sredine, Nada Jovičić.

“Naše inspekcije kontroliše sve potencijlane zagađivače i sve iznenadne izlive, kontroliše se kompletna kanalizacija. Ali jedino rešenje za poboljšanje i rešavanje kvaliteta reke Đetinje je izgradnja Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, za koje se aktivnosti sprovode iz koraka u korak. Ja se nadam da ćemo u najskorije vreme, odnosno, do marta, stići do tendera za izgradnju Regionalnog postrojenja “Skrapež” u Požegi”, kaže Nada Jovičić.

Sredstva su obezbeđena preko Evropske unije, a kraj radova se očekuje u zavisnosti uslova tendera.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.