Kako pomeranje sata utiče na krave (VIDEO)

KRIVA REKA – Ovog vikenda očekuje nas pomeranje sata za jedan čas unazad sa tri na dva časa, kojim počinje zimsko računanje vremena.Nisu samo ljudi ti na koje utiče pomeranje sata i životinje moraju da se prilagođavaju i usklade svoje obaveze sa vremenom.

Foto: ZooMUE

Ovog vikenda moraće da ustanu sat ranije kako bi se obavila muža koja sada počinje u 5 sati ujutru.A to ni kravama ne pada lako jer, kako kaže Mihajlo Ivanovic iz Krive reke, vlasnik skoro 100 krava, svaka promena ih poremeti.

„Bilo koja promena utiče na životinje i poremeti ih ili u mleku ili u tovu. Sat znači dosta, jer mi po satu moramo da radimo“, kaže vlasnik krava Mihajlo Ivanović.

Prema Mihajlovim rečima otkupljivači mleka rade po satu, za njih nista ne znači pomeranje kazaljki, svaki dan u isto vreme su kod njih, a oni se moraju tome prilagoditi, pomeranje sata utiče i na količinu mleka koje krave daju, svaka promena je šteta za vlasnike.

„Od prilike svaka krava da dnevno od jedan do dva litra manje mleka.Imamo problem oko muže, neka ujutru leži, neće da ustane, ali šta je tu je, naviknemo se na sve“, dodaje Ivanović.

Sa životinjama je isto kao i sa ljudima, potrebno im je neko vreme da se naviknu na promenu.

„Ne treba im mnogo vremena da se naviknu na novu rutinu, od dva do pet dana u zavisnosti od karaktera životinje. Neka krava se lakse navikne, neka malo teže, ali na kraju sve se naviknu“, kaže Mihajlo.

A dok se krave ne naviknu na pomeranje sata, Mihajlo ostaje bez skoro 200 litara mleka dnevno.

You may also like...

Ostavite odgovor

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.