Kako efikasnije koristiti drva za ogrev (video)

UŽICE-Efikasnost korišćenja ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji je samo 1 odsto,što znači da se koristi mnogo više drva da bi se zagrejali tokom zime nego što je neophodno,izjavila je  Milica Vukadinović ,menadžer projekta Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima u Srbiji,koji je danas prezentovan u Užicu.

Projekat je deo GIZ DKTI programa “Razvoj održivog tržišta bioenergije u Srbiji” ,koji se sprovodi u okviru bilateralne saradnje Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke.

Vukadinovićeva ističe  da je glavni cilj programa jačanje kapaciteta i stvaranje povoljnog okruženja za održivo korišćenje bioenergije u Srbiji,kao i  edukacija domaćinstava u pogledu efikasnog korišćenja drvnih goriva ,uključujući način i period nabavke ogreva.

“Ako se drva kupuju u aprilu,a ne pred početak grejne sezone može se uštedeti 2 prostorna metra drva.Od 1,1 milion domaćinstava u Srbiji na  ispitivanom području je 69 hiljada domaćinstava i ako samo 15 odsto domaćinstava smanji potrošnju za 2 prostorna metra imaćemo uštedu od 700 hiljada evra”,kaže Vukadinovićeva.

 

Ona ističe da su analize rađene u Leskovcu,Vlasotincu,Užicu,Bajinoj Bašti,Ivanjici i Novoj Varoši.

“Istovremeno izvršeno je i merenje stope korisnosti nazastupljenijih uređaja za grejanje i kuvanje.Rezultati su pokazali da su uređaji daleko ispod deklarisane efikasnosti i da je stepen iskorišćenja prosečno 32 odsto,što znači da 68 odsto energije ode u atmosferu a ne na zagrejanje doma”,ističe Vukadinovićeva.

 

Užice u toku zime ima veliki problem sa zagađenošću vazduha sa najmanje dvostruko većim parametrima od dozvoljenih,tako da je ovaj projekat veoma značajan za ovaj grad,izjavio je   direktor Regionalne razvojne agencije Zlatibor Slavko Lukić.

“Ovaj projekat je od velike pomoći da se sazna kroz naučne analize dobiju podatci na koji način pomoći građanima da promene dosadašnje korišćenje izvora energije zbog zdravlja i velikih ekonomskih ušteda”,kaže Lukić.

U realizaciju projekta ,koji traje od 2014. do 2016.godine,uključeni su Srbijašume,Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga i Regionalna razvojna agencija Zlatibor,uz podršku resornih ministarstava,lokalne samouprave,privatnog i civilnog sektora.

ZooM

 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.