Kadinjača:Pomen borcima Radničkog bataljona (VIDEO)

KADINJAČA-Služenjem parastosa i polaganjem venaca  na Kadinjači je obeležena 77.godišnjica bitke u kojoj je 29.novembra 1941.godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku .Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve ,a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije  Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije , SUBNOR-a,grada Užica i potomaka.

U ime  Vlade Republike Srbije na centralnoj državnoj ceremoniji u spomen kompleksu Kadinjača govorio je državni sekretar u ministrstvu za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna  pitanja Nenad Nerić,koji je istakao da je njihovo herojstvo danas najsvetliji primer borbe za slobodu.

„I danas u ovom vremenu kada se ratovi ne vode samo oružjem i kada neprijatelje ne prepoznajemo samo po uniformi,potrebni su nam novi heroji.Sloboda je najvrednija reč u našem jeziku jeziku.Sloboda je ono što moramo ostaviti našim potomcima“ ,poručio je Nerić.

Predsednik Skupštine grada Užica Brasnislav Mitrović istakao je da Užice nikad neće zaboraviti heroje Kadinjače.

„Naš dug je da pamtimo žrtve i sve one koji su verovali da je sloboda vredna i života.Da zaboravimo ne smemo .Naša je obaveza da pamtimo sve heroje Kadinjače koji su život dali suprostavljajući se fašizmu,uvereni da je život vredan samo kad čovek živi u slobodi“,rekao je Mitrović.

Potpredsednik SUBNOR-a Željko Zirojević naglasio je da žrtve boraca Radničkog bataljona nisu bile uzaludne i da je iz njihove krve nikla sloboda u kojoj i mi danas živimo.

Memorijalni kompleks na Kadinjači kod Užica svedoči o herojskim novembarskim danima 1941. godine kada su pripadnici Radničkog bataljona kojim je komandovao Andrija Đurović, i borci Prvog bataljona Posavskog odreda i Oraške čete Drugog Šumadijskog odreda, pružili žestok otpor daleko nadmoćnijem neprijatelju, koji je u tom periodu sprovodio ofanzivu na oslobođenu teritoriju, u istoriji poznatu kao Užička Republika.
Borci Radničkog bataljona hrabro su stradali u borbama na Kadinjači 29. novembra 1941. godine.
Neprijateljske snage su probile poslednju odbranu slobodnog Užica, ali heroizam tih junaka ostao je upamćen u vremenima koja su usledila.
Na samoj Spomen-kosturnici ispisan je deo poeme „Kadinjača“ pesnika Slavka Vukosavljevića: „Rođena zemljo jesi li znala?/ Tu je pogino bataljon ceo…/ Crvena krv je procvetala/ kroz snežni pokrov hladan i beo./ Noću je i to zavejo vetar./Ipak na jugu… vojska korača…/ Pao je četrnaesti kilometar,/al` nikad neće Kadinjača.“

You may also like...