Kad se drvo i vatra slože (VIDEO)

UŽICE – Tridesetogodišnjem Ivanu Đuriću iz Užica, olovka i papir nisu bili dovoljni da izrazi sve što želi kroz svoju umetnost. Duboreze, kipove od drveta, stolove za kafu od korenja,stvarao je svojim rukama, za svoju dušu i i poklanjao drugima. Pravi način da spoji dve ljubavi – prema crtanju i prema drvetu, pronašao je u umetnosti koja nije tako česta u našem okruženju, u pirografiji.

Volontirajući u užičkoj bolnici, kao strukovni fizioterapeut, Ivan koji je još uvek bio nesvestan svog talenta, upoznao je momka koji se bavi slikanjem užarenim predmetom po drvetu, koži, tkaninama. Poželeo je da se oproba u pirografiji, ali društvene mreže uskoro su mu donele i prvu narudžbinu, I to iz Amerike.

Ivan je u poslednje dve godine poslao preko 100 radova naručiocima iz inostaranstva, kojih je najviše iz Amerike i Velike Britanije, a najčešće žele da užički umetnik svojim radom ovekoveči njihove ljubimce, I to uglavnom pse. Za ljubitelje pirografije u Srbiji do sada je uradio portret partrijarha Pavla i dva svetitelja. Sada više nema vremena da radi samo za sebe.

Užički pirograf kaže da je izuzetno važno i na kom drvetu radi, a najbolje su lipa, breza i topola. Teško je pronaći kvalitetnu dasku, jer se lipa koristi samo za izradu košnica, a njemu je potreban okorak, koji inače svi bacaju. Kao i većina umetnika, koji rade srcem, Ivan se emotivno vezuje za svoje slike.

Ivan je nedavno uradio i portret Emira Kusturice, koji mu je lično predao. Kako kaže, bio je oduševljen njegovom reakcijom i mogućnostima za saradnju, koje bi uskoro trebalo da budu konkretizovane. Osim toga, na put uskoro kreće i portret Džordža Takei-a, koji će kada stigne do ovog glumca i režisera, Ivanu možda otvoriti nova vrata u umetnosti koja je postala njegov životni poziv.

 

You may also like...