Kablovod za gondolu spreman do kraja godine

ZLATIBOR-Radovi na priključivanju Gold gondole Zlatibor na distributivni sistem električne energije počeli su na trafostanici na Zlatiboru, nakon što je opština Čajetina izdala neophodne dozvole. Desetokilovoltni elektroenergetski kabl biće položen u dužini od 11.850 metara, od trafostanice na Zlatiboru do međustanice na kojoj će biti smešten glavni napojni centar za zlatiborsku panoramsku gondolu.

Novi kablovod finansira opština Čajetina, a radove izvode Hidromontaža iz Beograda i firma Elkoms, po svim standardima Elektroprivrede Srbije.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović, koji je obišao radove, izrazio je zadovoljstvo zbog izgradnje novog kablovoda koji, kako je rekao, „neće koristiti samo gondola već je važan i za pojačavanje snage za ski centar Tornik“. Stamatović je još jednom podsetio na sporost državnih institucija u izdavanju dozvola za preostale faze izgradnje najduže panoramske gondole na svetu.

Naša ministarstva opstruišu ovaj projekat. Peta faza u izgradnji gondole je završena, izvođači radova rade punom parom i mogu veoma brzo da završe kompletan projekat, ali na žalost, nerazumni ljudi iscepkali su trasu žičare u pet faza, od kojih svaka zasebno zahteva dozvole. Projekat od nacionalnog interesa  namerno koče i zaustavljaju  praveći štetu lokalnoj samoupravi. Ali mi im i danas sa ovog mesta poručujemo:  kao što nas neće ni loši vremenski uslovi zaustaviti, tako nas neće zaustaviti ni opstrukcija nadležnog ministarstva – rekao je Stamatović.

– Očekujem da će radovi na izgradnji kabolovoda biti završeni u ovoj godini, ukoliko vremenski uslovi dozvole – izjavila je Bojana Božanić, direktorka JP Gold gondola Zlatibor.  Ona je izrazila očekivanje da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uskoro izdati neophodne dozvole za izgradnju početne stanice gondole u centru Zlatibora kao i da će biti rešeni sporni imovinsko pravni odnosi na tom delu trase, čime će se stvoriti uslovi za nastavak radova.

Odgovorni izvođač radova ispred firme Hirdomontaža Beograd, Goran Vekić izjavio je da je sva neophodna mehanizacija dopremljena na gradilište, te da da će kablovod biti završen u predviđenom roku od 180 dana ili kraće ukoliko vremenski uslovi budu pogodovali.

Radovi na izgradnji Gold gondole Zlatibor započeli su 21. septembra 2017. godine na vrhu Tornika. Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je u julu ove godine građevinsku dozvolu Opštini Čajetina samo za petu, završnu fazu izgradnje žičare, na vrhu Tornika. Opština Čajetina očekuje neophodne dozvole i za preostale četiri faze.

You may also like...