Jugonostalgični Titograd na Zlatiboru (VIDEO)

ZLATIBOR – Dok se dve grupe Užičana godinama nadmudruju, jedni kako bi vratili Titovu bistu na Gradski trg, a drugi kako bi ostala u dvorištu iza Narodnog muzeja gde je manje vidljva, ima i onih koji se ponose istorijom iz jugoslovenskog perioda, pa je tako OFK Mladost iz Podgorice rešio da promeni ime, tačnije vrati staro OFK Titograd. Fudbaleri ovog tima se nalaze na pripremema na Zlatiboru posle kojih će prvi put zvanično pod novim-starim imenom nastupiti 12. jula u prvom kolu Lige Evrope.

Klub je osnovan 1951. godine pod imenom Mladost, šest godina kasnije je preimenovan u OFK Titograd i to ime je nosio do 1992. kada je ponovo nazvan Mladost. Miodrag Vukićević, sekretar kluba je jedini danas u klubu koji je igrao pod oba imena i za njega novi-stari naziv ima nostalgičnu notu.

„Postojala su samo četiri omladinska kluba u to vreme Novi Sad, Zagreb, Beograd i Titograd i igrali su najlepši fudbal. Zvali su nas romantičari i za mene je to jedan divan period, klub koji je imao dušu, a dao i najbolja fudbalska imena u istoriji Crne Gore „, priča Vukićević.

Podgoričani su u dresu Mladosti osvojili titulu i dva trofeja kupa, ali su rešili da u novu sezonu udju pod starim, slavnim i originalnim imenom kluba koji je iznedrio mnoga značajna fudbalska imena.

„Mladost je ostvarila baš zapažene rezultate poslednjih godina, ali Titograd je bio poznat širom stare Jugoslavije, jer je iznedrio čuvena imena poput Dejana Savićevića, Predraga Mijatovića, Anta Miročevića… Dosta je i klubova pod imenom Mladost u regionu, pa smo hteli da budemo jedinstveni“, ističe fudbaler Ivan Novović.

Sjaj klubu davali su i velika imena poput Niše Saveljića, Stevana Jovetića i Refika Šabanadžovića. Većina današnjih igrača ne pamti taj period, a neki se čak nisu ni bili rodili, ali će se, tvrde, nositi uspesima asova koji su ponikli u njemu.

„Teško je dostići te visine, ali nadamo se da uz jedan dobar rad možemo da iznedrimo opet igrače približnog kvaliteta“, dodaje Novović.

„Znamo svi ko su Dejan Savićević, Stevan Jovetić, Predrag Mijatović i ja ću s ponosom nositi i grb i naziv kluba koji su i oni nosili na svojim dresovima“, ističe kapiten Zoran Petrović.

Prvu zvaničnu utakmicu pod grbom Titograda igraće u kvalifikacijama Lige Evrope 12. jula protiv boljeg iz duela predstavnika Farskih ostrva i Giblartara. U klubu veruju da će u Podgoricu, u drugom kolu, dovesti turski Bešiktaš.

You may also like...