Od Ljube Simovića do novih gimnazijalaca (VIDEO)

UŽICE – Užička gimnazija, peta po starosti u Srbiji i prva u Zlatiborskom okrugu, obeležava 180 godina postojanja. Iznedrila je mnogobrojne ličnosti koje su dale doprinos društvu, nauci i umetnosti, a i danas, kroz reformu, u prvi plan stavlja znanje i učeničku angažovanost.

Odlukom Namesništva „Knjaževskog dostojanstva“, Užička gimanazija je osnovana 1839. i prvi časovi u Zlatiborskom okrugu održani su u gramatikalnom razredu. Pregmela je krize, ratove i služila okupatoru, ali nastava nikada nije prekinuta. Iznedrila je moga poznata imena iz sveta umetnosti, politike i nauke među kojima su i Ljubomir Stojanović i Ljubomir Simović, Dimitrije Tucović, Milutin Uskoković, Kirilo Savić, a Vladimir Reković, sada naučnik švajcarskog Instituta CERN posetio je svoju školu za jubilej.

Užička gimnazija, nekad i sad
Užička gimnazija, nekad i sad

„Skoro svaki od mojih profesora, bez izuzetka, je imao rečenicu ili više njih koje sam zapamtio i dan danas ih se sećam. A onda sam shvatio, ne samo rečenice profesora, ja citiram i rečenice svojih školskih drugova“, priča Reković.

Citate nastavnika i učenika ove škole, koji nose prepoznatljiv erski humor, izgovaraju i generacije u Srbiji koje nikada nisu ni bile u Užicu, ni u ovoj školi, jer su ovekovečene u delu užičkog gimnazijalca Milovana Vitezovića, a po kom je snimljen kultni film Lajanje na zvezde.

Užička gimnazija danas je poznata širom regiona po tome što je akcenat na aktivnostima đaka. Oni organizuju regionalni književni festival Na pola puta, održavaju se večeri na jezicima koji se izučavaju u školi, a izuzetno su aktivni u prvom đačkom parlamentu formiranom u Srbji.

„Naša gimnazija je zadržala taj nivo, gde učenici koji u nju dolaze su najbolji u svojim osnovnim školama i zavređuju pažnju i danas, jer imaju izuzetne rezultate, kako na republičkim, tako na međunarodnim takmičenjima. Oni slave ime naše škole, grada i države“, kaže direktor Užičke gimnazije Vukadin Simović.

Užička gimanzija je danas nosilac prosvetne reforme u Zlatiborskom i Moravičkom okrugu. Pohađa je 830 učenika u tri smera, četiri razreda i 29 odeljenja od kojih su dva računarska za talentovane učenike i ponosni su na veliki procent upisa na fakultete, čak 87 odsto njih se upiše na budžet u poslednjih nekoliko godina.

You may also like...