Jubilarni Kikini dani 18.marta u užičkom pozorištu (VIDEO)

UŽICE-Udruženje distrofičara Zlatiborskog okruga 18.marta organizuje jubilarne 10. Kikine dane ,ustanovljene 2014. godine u znak sećanja na prerano preminulu aktivistkinju i istaknutu članicu Udruženja Tijanu Petrović – Kiku.

Tijana je bila dugogodišnja portparolka i aktivistkinja Udruženja.Rođena je 1985. godine u Užicu gde je živela i radila sve do februara 2013. godine kada nas je prerano napustila.
„Zalagala se za promovisanje i upotrebu adekvatne terminologije, zagovarala socijalni model invalidnosti i njegovo sprovođenje u praksi, kao i inkluzivni pristup osobama sa invaliditetom u društvu, u oblasti obrazovanja, zapošljavanja, zdravstvene i socijalne zaštite.
Njen veliki doprinos je i u zastupanju koncepta tzv. „univerzalnog dizajna“, koji se odnosi na pristupačnost svih javnih površina i objekata osobama sa invaliditetom. Rezultati njenog angažovanja prevazilaze okvire lokalne zajednice i imali su veliki uticaj na kompletno srpsko društvo i tzv. „Invalidski pokret“. Do dana kada nas je prerano napustila, Tijana je svakodnevno sprovodila svoju misiju i misiju Udruženja – unapređenje položaja osoba sa invaliditetom i stvaranje jednakih mogućnosti za njih u društvu“,rekla je PR Info centra za osobe sa invaliditetom Biljana Subotić najavljujući ovogodišnju jubilarnu manifestaciju.

Manifestacija je ustanovljena radi promovisanja i predstavljanja inkluzivnog pristupa invalidnosti u skladu sa socijalnim modelom kao i prezentacije stvaranja izjednačenih mogućnosti za osobe sa invaliditetom u zajednici, radi njihovog uključivanja u sve segmente društvenog života na ravnopravnim osnovama.
„Manifestacija „Kikini dani“ biće održana u Narodnom pozorištu i tom prilikom, za učenike nagrađene na literarnom i novinare nagrađene na novinarskom konkursu, dodeliće se nagrade. Ove godine prvi put je raspisan i likovni konkurs za učenike osnovnih škola sa područja grada i nagrađenim učenicima biće, takođe, dodeljene nagrade.Na novinarski konkurs pristiglo je do sada najmanje 9 priloga u internet i tv formatu,21 rad na literarnom konkursu a 133 rada učestvovalo je u likovnom konkursu“ ,istakla je Subotićeva.
Manifestacija se održava se u Narodnom pozorištu Užice, u subotu 18. marta 2023. godine, sa početkom u 17 časova, uz prigodan prateći program.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.