JPF: Kavkaski krug kredom (VIDEO)

UŽICE – Narodno pozorište Sarajevo i scena MESS izveli su, šeste festivalske večeri, predstavu „Kavkaski krug kredom“ po tekstu Bertolda Brehta, a u režiji Paola Mađelija. Publika je predstavu ocenila sa 3,89.

Kavkaski krug kredom jedan je od zadnjih, ali i jedan od najintrigantnijih komada Bertolta Brehta. Okrutna bajka za odrasle kojom se u igru uvlače kulturološke, intelektualne, socijalne, političke i druge dimenzije prostora, zanos je u kojem Gruša, mlada žena, žrtvuje sve kako bi zaštitila napušteno dete u vrtlogu građanskoga rata.

„Oplemenjivanje, dobrota, buđenje ljudskosti, odsustvo straha, hrabrost da reagujemo, da se manemo ideologuja i praznih priča i da verujemo u ljudsku plemenitost i dobrotu, to su moji motivi“, kaže Maja Izetbegović koja glumi Grušu.

Predstava prikazuje nepravdu i društvenu nejednakost i pita se imamo li snage da razlučimo laž i manipulaciju od onog što je stvarno, od stvarnih problema i društva i pojedinaca.

Ermin Bravo u ulozi umetnika, pevača i na kraju sudije Azdaka kaže da je privilegija što može da stane iza svih reči koje govori u predstavi.

„Tužno i zanimljivo je što predstava dolazi iz Bosne, a antiratna je. Stalno se pitamo kad ćemo prestati da pravimo takve predstava, ali aktuelnost je što toliko godina nakon rata i dalje se zvecka oružjem“, navodi Bravo.

Breht u tekstu dopušta slobodu forme i traži satiru kao oruđe koje odlično odgovara i potrebno je našem vremenu, ali i obvezuje na kritiku apsolutističke vlasti, kapitalizma i rata.

„Teško je igrati Breht, jer ja nikad nisam video recept po kom se on igra. Svi mi u teoriji znamo elemente brehtovske igre, ali je sve individualno. Nismo se opterećivali“, kaže Aleksandar Seksan.

Ova predstava je najređe igrana od Brehtovih dela, a sarajevski glumci je donose kao ansambl igru.

„Breht je provokacija, ali i stvarnost nas je isprovocirala da se bavimo njom. Šta mi možemo kao mnoštvo, a šta možemo kao pojedinac? Živimo u vremenu kad svaka pametna misao nailazi na odbijanje, a ovo je orvelovska, naša priča, sarajevska“, kaže Miodrag Miki Trifunov.

Sedme festivalske večeri na repertoaru je „Blue moon“ Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

You may also like...