JPF : Kad bi Sombor bio Holivud (VIDEO)

UŽICE – Druge festivalske večeri  Narodno pozorište iz Sombora izvelo je predstavu „Kad bi Sombor bio Holivud“ ,autorski projekat reditelja Kokana Mladenovića inspirisan  istoimenom dramom Radoslava Zlatana Dorića.Predstava koja je bila bez teksta ,dočekana je ovacijama od užičke publike koja joj je  dodelila  ocenu 4,82.

Komad govori  o Ernestu Bošnjaku, Somborskom sanjaru i prvom jugoslovenskom sineasti koji je početkom 20. veka od Sombora želeo da napravi Holivud. Ideja Kokana Mladenovića je da predstava bude odigrana kao nemi film iz Ernestovog vremena, jer je jedino bez reči ,po njemu,mogla da bude ispričana ova priča koju je sjajni mladi ansambl somborskog teatra , pokretom, igrom i mimikom, ispričali u jednom dahu.

Marko Marković, koji igra ulogu mladog Ernesta Bošnjaka, kaže:“Kad smo se dogovarali oko priče, oko predstave, oko Bošnjaka, rekao mi je ovaj naš nemi film. Kako misliš nemi? Pa bez teksta. Ponekad se mnogo više ćutanjem kaže i ti entuzijasti ostaju da traju, drago mi je da je u ekipi bila jedna fascinantna atmosfera, da je tempo bio neverovatan i da smo imali fantastične saradnike“.

Ivana V. Jovanović se nadovezuje: „Što bi rekao Kokan, ovo je jedan nepostojeći žanr, mnogo sam srećna što sam deo ove priče, kako se čovek sprema za ovako nešto. Ćutiš i vežbaš. Saradnici, Kokan, sve je bilo od početka hrabro, ludo i na kraju se izgleda isplatilo“.

Kokan Mladenović, reditelj predstave:“Ja sam, pre svega, očekivao jedan mukotrpan, lep istraživački proces, i ovi glumci sjajni iz somborskog pozorišta radili smo nešto što nije naša prirodna sredina, to jest radili smo pozorište u kojem nema teksta. Naravno da je za sve nas koji smo školovani na tom dramskom tekstu, veliki izazov da radimo ovakvu predstavu, i to je možda najlepši mesec i po dana mog pozorišnog života i na tome sam im prezahvalan“.

Narodno pozorište Sombor se ovim komadom odužilo još jednom velikanu Ravangrada. Ernest Bošnjak umetnik, tvorac fabrike filmova, je tako posle filmskog platna ostao da živi i na pozorišnoj sceni grada koji ga nikada nije razumeo.

U sredu na repertoaru 23.Jugoslovenskog pozorišnog festivala je „Ožalošćena porodica“u režiji Jagoša Markovića i izvođenju Narodnog pozorišta Beograd.

 

You may also like...