Još 450 objekata dobiće gas do kraja godine

UŽICE – Kako bi se smanjila zagađenost vazduha u Užicu i dalje traje akcija za cenu priključaka koji se može platiti u 36 mesečnih rata. A, do kraja godine bi se gas mogao koristiti za zagrevanje oko 450 kuća, prema očekivanjima Užice gasa.

„Užice gas ove godine izdao je više od 600 tehničkih uslova za priključenje individualnih potrošača i privrede na distributivnu gasovodnu mrežu“, istakao je direktor Užice gasa Milan Sekulić.

Po ovogodišnjoj akciji „Užice čistiji grad“, cena priključka je 650 evra bez PDV-a, odnosno 780 evra sa PDV-om. Građani priključak mogu platiti na 36 mesečnih rata.

Skupština akcionara AD Užice-gas jednoglasno je 2015. godine odlučila da sprovodi akciju Užice grad, kao doprinos borbi protiv zagađenja vazduha.

Po rečima Sekulića, ukupno 1 330 građana je iskoristilo povoljnost i priključak platilo po akcijskoj ceni od 490 evra plus PDV, na 36 mesečnih rata.

„Priključak od 490 evra je sigurno bio najjeftiniji u Srbiji, dok priključak od 650 evra plus PDV spada među najjeftinije. Primera radi, visina priključka na kojoj je distributer Srbija gas je 112 693 dinara i plaća se jednokratno“, navodi Sekulić.

Podsetimo, cena priključka od 22. maja 2008. godine, jednoglasnom odlukom članova Skupštine akcionara AD Užice gas iznosi 980 evra plus PDV. Po toj ceni je ukupno 304 objekata priključeno na distributivnu mrežu.

Građani Užica gas plaćaju po ceni od 33, 2 dinara po metru kubnom. Od 33 distributera, Užice je na 28 mestu po ceni gasa, što je, po rečima Sekulića, u kategoriji najnižih cena za javno snabdevanje malih potrošača.

Sekulić podseća da su cene gasa rezultat metodologije, propisane Zakonom o energetici i da se definišu uz saglasnost Agencije za energetiku. Cene se nisu menjale od 2017. godine. Dostupne su na sajtu Agencije za energetiku.

U periodu od 2009. do 2012. godine su i kotlarnice u vlasništvu JKP Gradska toplana priključene na gas. Kotlarnica na Rosuljama je konvertovana sa mazuta i priključena na gas 2019. godine.

Užice gas je do sada uradio blizu deset kilometara nove distributivne mreže na tri lokacije u gradu u Petra Lekovića i na Sarića Osoju, na potezu Bela Zemlja i lokaciji Sevojno Zlakusa, na području Potočanja.

Gas je pušten u distributivnu mrežu od grada do fabrike Prvi partizan na Dautovcu i već ima nekoliko novih korisnika“, dodaje Sekulić.

U Užicu je izgrađena primarna i sekundarna gasovodna mreža, pa većina gradskih naselja ima mogućnost snabdevanja gasom kao energentom.

Ovogodišnja akcija Užice gas, započeta 30. juna, trajaće do kraja godine. 

Izvor i foto: Radio Luna

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.