Joakimov prsten za kostimografkinju Snežanu Kovačević (video)

UŽICE – Kostimografu užičkog Narodnog pozorišta Snežani Kovačević, nedavno je uručena prestižna nagrada Prsten sa likom Joakima Vujica. To je nagrada koju dodeljuje Knjaževsko – srpski teatar iz Kragujevca, za doprinos u razvoju teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu.

Među brojnim nagradama, od Ardaliona, preko nagrada ULUPUDS-a, i 15-tak nagrada sa festivala Joakim Vujić, ipak je posebno mesto zauzela poslednja. To je za Snežanu Kovačević i nagrada za 15-tak predstava koje je uradila za kragujevački teatar.
Školovanje u Užicu i Beogradu, završila je 80-te godine, nakon čega je radni vek započela u nekadašnjem Tarateksu u Bajinoj Bašti. Ipak, pozorište je vrlo brzo zavolela, i u njemu je ostala pune 32 godine.
Za sve ove protekle godine Nena je radila brojne predstave. Kreirala je kostime za oko 270 predstava u matičnom pozorištu, a radila je i 30-tak predstava sa amaterima. Uraditi ovovremenski kostim, a da bude pozorišni, za Nenu je mnogo teže osmisliti, nego raditi stilske kostime.

Za saradnju su zahtevniji glumci, priča nam ova kostimografkinja. Sa rediteljima je, kaže, lakše raditi.
Pred početak predstave, čije je kostime i scenografiju obojila u roze, o tome da nije lako sarađivati sa Nenom, pričao nam je i glumac užičkog pozorišta Vahidin Prelić.
Pored kostima, Nena je radila i brojne scenografije.
Pozorište je život kojim živi Snežana Kovačević. Kako kaže na svu sreću ima i mladih koji su zainteresovani da je naslede, i da se bave poslom po kome je ona prepoznatljiva u širim pozorišnim krugovima.
ZooM

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.