Jezero puno plutajućeg otpada (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Jezero Perućac kod Bajine Bašte jedno je od omiljenih mesta za kupanje u ovom kraju, ali svake godine turisti i meštani se susreću sa istim problemom – plutajućim otpadom.

Prethodnih dana jezero Perućac kod Bajine Bašte preplavljeno je otpadom, ali turistima i meštanima to ne predstavlja problem.

„To je uglavnom smeće organskog porekla kao što je lišće. Jezero je ogromno i normalno je da vetar ponekad nanese nešto iz šume, ali to uglavnom uz obalu, pet do 10 metara. Ja plivam do Bosne, a tamo ga nema nigde“

„Ima dana kada je potpuno čisto, a ima dana kada nanese i drveće, flaše, plastiku“

„Ljudi čiste jezero s vremena na vreme. Smeće dolazi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije“

Perućac, smeće
Foto: ZooMUE

Kupači se svake godine susreću sa otpadom koji pluta jezerom Perućac, a na vodi se mogu videti plastične flaše, čaše, granje, pa i zaštitne maske i kante raznih veličina.

„Poslednjih godina dosta je bolja situacija. U Višegradu je napravljena brana koja zaustavlja smeće. Najviše smeća dolazi iz gornjih tokova reke Drine i onda dođe do naše brane“, rekao je iz TO Tara – Drina Sink Siniša Spasojević.

Perućac, smeće
Foto: ZooMUE

Kako bi na jezeru bilo što manje otpada, organizuju se akcije čišćenja.

„Čistimo i priobalje brodovima, čamcima. Čisti se i deo sa jezera. Prikupi se mnogo smeća, sa jedne akcije čišćenja prikupljeno je više od 500 džakova smeća“, ističe Spasojević.

Perućac, smeće
Foto: ZooMUE

Iako je ponekad teško plivati u jezeru Perućac od otpada koji pluta, pontoni su svakog leta puni kupača.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.