Jezero puno plutajućeg otpada (VIDEO)

BAJINA BAŠTA – Jezero Perućac kod Bajine Bašte jedno je od omiljenih mesta za kupanje u ovom kraju, ali svake godine turisti i meštani se susreću sa istim problemom – plutajućim otpadom.

Prethodnih dana jezero Perućac kod Bajine Bašte preplavljeno je otpadom, ali turistima i meštanima to ne predstavlja problem.

„To je uglavnom smeće organskog porekla kao što je lišće. Jezero je ogromno i normalno je da vetar ponekad nanese nešto iz šume, ali to uglavnom uz obalu, pet do 10 metara. Ja plivam do Bosne, a tamo ga nema nigde“

„Ima dana kada je potpuno čisto, a ima dana kada nanese i drveće, flaše, plastiku“

„Ljudi čiste jezero s vremena na vreme. Smeće dolazi iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije“

Perućac, smeće
Foto: ZooMUE

Kupači se svake godine susreću sa otpadom koji pluta jezerom Perućac, a na vodi se mogu videti plastične flaše, čaše, granje, pa i zaštitne maske i kante raznih veličina.

„Poslednjih godina dosta je bolja situacija. U Višegradu je napravljena brana koja zaustavlja smeće. Najviše smeća dolazi iz gornjih tokova reke Drine i onda dođe do naše brane“, rekao je iz TO Tara – Drina Sink Siniša Spasojević.

Perućac, smeće
Foto: ZooMUE

Kako bi na jezeru bilo što manje otpada, organizuju se akcije čišćenja.

„Čistimo i priobalje brodovima, čamcima. Čisti se i deo sa jezera. Prikupi se mnogo smeća, sa jedne akcije čišćenja prikupljeno je više od 500 džakova smeća“, ističe Spasojević.

Perućac, smeće
Foto: ZooMUE

Iako je ponekad teško plivati u jezeru Perućac od otpada koji pluta, pontoni su svakog leta puni kupača.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.