Jesenji pozorišni festival na Mećavniku

MOKRA GORA-Prvi Jesenji pozorišni festival  reditelj Emir Kusturica  otvoriće  u subotu, 19. novembra na Mećavniku uz podršku kompanije NIS.

Festival pod sloganom „Drvo koje život znači“ za dva dana, 19. i 20. novembra, ugostiće mlade i eminentne pozorišne umetnike ispunjavajući svoju svrhu spajanja i deljenja iskustva i energije.

Selekcija programa poverena je mladom reditelju Milanu Neškoviću, koji iza sebe ima više uspešnih i nagrađivanih predstava na scenama najeminentnijih pozorišta u Srbiji.

„Želja nam je da po uzoru na starijeg brata Kustendorf, i ovaj festival ima takmičarski karakter kada su u pitanju studenske produkcije, a da se u revijalnom delu odvijaju večernje predstave najboljih i najeminentnijih pozorišta regiona i Evrope.“ – izjavio je selektor festivala Milan Nešković i nastavio: „Cilj je da se svi ti mladi ljudi i već afirmisani autori okupe na jednom mestu i kroz razmenu ideja, mišljenja i iskustava naprave poligon za sopstvenu, ali i budućnost kulture zemalja odakle dolaze. Ovo je festival posvećen studentima. Svi ćemo biti u njihovoj službi. I mi koji ga pravimo, i učesnici večernjeg programa koji će pored predstava održavati svakodnevno radionice glume, dramaturgije, režije, scenografije…
Svi polako postajemo svesni da je model subvencionisane kulture u našem društvu na izdisaju i da je potrebna što veća inkluzija privatnog sektora, stoga smo neizmerno zahvalni kompaniji NIS koja je nesebično odlučila da podrži ovaj festival koji tek započinje svoj život.“

jesenji-pozorisni-festival-programNa otvaranju festivala, biće odigrana zajednička predstava Fakulteta dramskih umetnosti iz Beograda i UK „Vuk Stefanović Karadžić“, „Ukalupljivanje – Tragedija loptanja u Srba”, Strahinje Madžarevića u režiji Maksima Miloševića.

Fakultet umetnosti u Kosovskoj Mitrovici drugog dana festivala izvešće predstavu “Pleu Strindberg”, Fridriha Direnmata u režiji Jovice Pavića.

Publika na Mećavniku među prvima će u Srbiji moći da pogleda najnoviju predstavu Atelja 212. Svega par dana nakon beogradske premijere, “Deca radosti” Milene Marković u režiji Snežane Trišić zatvoriće Jesenji pozorišni festival.

Osnivanjem Jesenjeg pozorišnog festivala uz moto “Drvo koje život znači”, naš proslavljeni reditelj zaokružuje svoju ideju da svako godišnje doba ima jedan festival čime Mećavnik iscrpljuje svoju svrhu okupljanja mladih umetnika.

Pored predstava, tokom dana biće održana radionica iz pozorišne režije dok će u večernjim satima 19. novembra, biti koncert benda Ekstra 5.

Jesenji pozorišni festival, uz zimski Kustendorf, prolećni Sajam knjiga i letnji muzički festival Boljšoj, zatvara godišnji ciklus festivala Emira Kusturice.

You may also like...