Jesen u selu Drežnik (VIDEO)

DREŽNIK – Početak jeseni, u seoskim sredinama, označava i završne pripreme za dolazeću zimu. Neophodno je pripremiti ogrev, zimnicu, ali se i pobrinuti da i stoka spremno dočeka najhladnije mesece. Izuzetak nije ni selo Drežnik, nadomak Užica. Meštani ovog sela, naviknuti na oštre zime, jesen koriste kako bi domaćinstvo  bez problema prebrodilo dane kojima će gospodariti sneg.

Na 20  kilometara od Užica, prostire se selo Drežnik. Pored osmogodišnje škole i crkve, u selu se nalaze i ambulanta, prodavnica, kao i muzej mitropolita Josipa Cvijovića.  U ovo doba godne,  meštani iz oko 250 domaćinstava se pripremaju za zimu, koja zna da bude surova, sa puno snega i niskim temperaturama. To važi i za članove domaćinstva Jelesija Jevdjića, a osnovni zadatak je priprema ogreva.

 

Sinovi su na fakultetima, pa tim pre je neophodno pripremiti i kvalitetnu zimnicu, koja će biti poslata i u studentska prebivališta. Kada je priprema zimnice u pitanju nema dileme ko je glavni majstor.

Priprema svega što je neophodno kako bi i stoka imala sve potrebno za hladne dane, a pre svega dovoljno hrane, takodje zahteva puno truda. Ipak Jelesije Jevdjić smatra da život na selu nije toliko naporan, kako se čini. Preduslov je da se na vreme misli o svemu što može da olakša život u zimskom periodu.

A kada se svi poslovi završe, pravi domaćin zna i kako da uživa u plodovima svog rada.

You may also like...