Jeleni se vraćaju na Zlatar (VIDEO)

NOVA VAROŠ – Planina Zlatar ponovo je dobila svoje stare stanare – jelene. Lovačko udruženje Kozomor otvorilo je prihvatilište za jelene u selu Seništa kod Nove Varoši, a plan je da se svake godine naseli po dvadeset grla kako bi ponovo postalu stalni stanovnici u jugozapadnoj Srbiji.

Za meštane Zlatara jeleni su postali skoro kao legenda jer su godinama uništavani, ali sada su ponovo stanovnici ovih šuma. Početkom godine iz Vojvodine je dovezeno 11 jelena i smešteno u prihvatilištu kod Nove Varoši kako bi se stvorila stabilnu populacija.

Lovište jelena na Zlataru
Foto: Udruženje Kozomor

„Šest odraslih mužijaka i pet košuta. To su bile već parene košutu pa smo u junu dobili tele koje je bilo začeto u Vojvodini. Trebalo je da nastavimo sa dolaskom grla, ali je korona prekinula“, kaže koordinator projekta Slobodan Ljubojević.

Jeleni su u početku smešteni u prihvatilište površine 4 i po kektara, gde provedu oko pola godine dok se ne naviknu na klimu i novo stanište, a zatim se puštaju u šumu.

„Sada se prate satelitskim odašiljačima i mi znamo da oni obitavaju sada u selu Rutoši. Strogo je zabrnajen lov, ali i puštanje lovačkih pasa“, dodaje Ljubojević

Projekat je realizovan u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede čija vrednost iznosi 4 i po miliona dinara. Do početka sledeće godine Lovačko udruženje Kozomor dobiće i lovački dom u selu Božetići koji će moći da primi 15 lovaca.

Hranilište za jelene na Zlataru
Foto: ZooMUE

„Tako ćemo imati veliku prilegiju i objekat koji će u nekih par godina imati funkciju bavljenja lovnim turizmom gde će dolaziti lovci stranih zemalja“, kaže lovočuvar Lovišta Zlatar Darko Živković.

Posle Tare i Studenice, lovište “Zlatar” je treći lokalitet u Srbiji gde su naseljeni jeleni I u planu je da se za deset godina oformi  stabilna populacija ove divljači u jugozapadnoj Srbiji koja će ujedno biti I turistička atrakcija.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.