Jeleni opet u šumama Zlatara

ZLATAR – Lovište Zlatar ovog leta je obogaćeno sa 12 grla jelenske divljači, čiji će lov biti najstrože zabranjen tokom narednih deset godina.

foto: Novosti

Ovo je tek početak projekta koji Lovačko udruženje “Kozomor” realizuje uz finansijsku pomoć države, u okviru kojeg će ponovo biti naseljen jelen na prostoru iz kojeg je istrebljen pre gotovo šest decenija. Savremeno prihvatilište u selu Seništa kod Nove Varoši, dobijaće nove stanare svake godine.

Zlatarskom šumom od ovog leta ponovo će odzvanjati rika jelena. Lovačka puška i lavež pasa neće se čuti proplancima Seništa narednu deceniju. U ovoj oazi, jelenska divljač ovde će rasti, razvijati se, razmnožavati i širiti populaciju na prostoru sa kojeg je decenijama unazad istrebljena, zbog nemara čoveka. Sa odraslim jelenima i košutama, zlatarsku travu pašće i jedno lane.

Slobodan Ljubojević, koordinator projekta u okviru kog su u vrleti Zlatara iz vojvođanske ravnice dopremljeni jeleni, navodi da je krajnji cilj stvaranje stabilne populacije jelenske divljači na ovom prostoru, povećanje biodiverziteta, a samim tim i obogaćivanje turističke ponude celog zlatarskog kraja.

– Planirano je da se u narednih tri do pet godina u ovo prihvatilište svake godine u zimskom periodu unosi po dvadesetak grla jelenske divljači različite polne i starosne strukture koja će se tu prilagođavati nekoliko meseci a zatim tokom jula, nakon teljenja bremenitih košuta, ispuštati u prirodu – kaže Ljubojević.

Foto: Novosti

Ovaj projekat od nacionalnog značaja finansira Republika Srbija preko Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Posle Tare i Studenice, lovište “Zlatar” je treći lokalitet u Srbiji gde se jeleni naseljavaju.

Izvanredan životni prostor za jelensku divljač u Srbiji obavezuju sve lovne radnike, institucije i lokalno stanovništo ali i državne organe, da se ova divljač zaštiti i naseli na sve pogodne životne prostore u centralnom delu zapadne Srbije, čime bi kao društvo vratili dug prirodi.

Lovačko udruženje “Kozomor”, koje upravlja lovištem “Zlatar” na površini od 55.900 hektara novovaroške opštine, do kraja godine dobiće novi prostor u selu Božetići.

Oronula kamena zgrada koja je nekada pripadala Zadruzi “Uvac” odlukom lokalne samouprave, pre nekoliko godina, dodeljena je lovcima i preuređuje se u savremen lovački dom. Uz kamen i drvo, tradicionalne materijale podneblja, prizemni deo se adaptira u prostor za okupljanje članova Lovačkog udruženja, dok su u nadograđenom potkrovlju smeštene sobe za noćenje. Lovački dom će, uz bogatstvo lovne divljači i blizinu rezervata “Uvac”, obogatiti turističku ponudu kraja.

Oaza jelena u Seništima prostire se na površini od četiri i po hektara i opremljeno je potrebnim lovno-tehničim objektima. Prihvatilište je bogato vodom, rastinjem i svim ostalim prirodnim uslovima za jelene, a istovremeno je povezano putevima i dostupno lovočuvarskoj službi radi kontrole i nadzora unete divljači.

Lovačko udruženje “Kozomor” iz Nove Varoši, koje upravlja lovištem “Zlatar” površini 55.900 hektara, do kraja godine dobiće novi prostor u selu Božetići. Oronula kamena zgrada koja je nekada pripadala Zadruzi “Uvac” odlukom lokalne samouprave, pre nekoliko godina, dodeljena je lovcima i preuređuje se u savremen Lovački dom. Uz kamen i drvo, tradicionalne materijale podneblja, prizemni deo se adaptira u prostor za okupljanje članova Lovačkog udruženja, dok su u nadograđenom potkrovlju smeštene sobe za noćenje. Lovački dom će, uz bogatstvo lovne divljači i blizinu rezervata “Uvac”, obogatiti turističku ponudu kraja.

izvor i foto.Novosti

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.