Jelena Raković Radivojević : 29.novembar je za Užice dan tuge i ponosa (VIDEO)

KADINJAČA-Užice pamti heroje Kadinjače koji su zaslužili naše večno sećanje ,rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević na obeležavanju 79.godišnjice bitke u kojoj je 29.novembra 1941.godine izginuo ceo Radnički bataljon braneći Užičku republiku .

„Za nas je 29.novembar dan tuge i ponosa.Tuge zbog svakog izgubljenog života,a ponosa jer smo potomci onih što su verovali u to da naše postojanje ima smisla samo ako živimo slobodno i časno“ ,istakla je gradonačelnica užica.

Parastos izginulim borcima služili su sveštenici užičke crkve ,a poštu herojima Kadinjače polaganjem venaca odali su delegacije  Vlade Srbije, Generalštaba Vojske Srbije , SUBNOR-a,grada Užica ,opštine Sevojno ,boračkih organizacija i potomaka.

Ispred Vlade Republike Srbije u spomen kompleksu Kadinjača govorio je državni sekretar u ministrstvu za rad,zapošljavanje,boračka i socijalna  pitanja Zoran Antić koji je  istakao da će Vlada Republike Srbije nastaviti da neguje tradicije narodnooslobodilačkih ratova ,jer ,kako je naglasio,samo na taj način ćemo sačuvati svoj nacionalni i duhovni identitet.

Užička republika je prestala da postoji posle 67 dana – 29. novembra 1941. godine.

Nemci su četiri dana ranije pokrenuli ofanzivu na slobodnu teritoriju, iz pravca Valjeva i Kraljeva, ponegde uz pomoć četnika.

Uvidevši da neće uspeti da odbrane grad, Vrhovni štab i partizani su krenuli da se povlače ka Sandžaku.

Na prevoju Kadinjača, udaljenom 14 kilometara od Užica, odstupnicu je branio Radnički bataljon, potpomognut Oraškom četom Drugog šumadijskog odreda i dve čete Posavskog odreda.

Radnički bataljon su činili železničari, obućari, krojači, tkači, pekari i puškari.

Šest nemačkih divizija i jedan puk, daleko nadmoćniji i opremljeniji, porazili su partizane, prema nemačkih izveštajima, za nešto više od sat vremena borbe po dnevnoj svetlosti i snegu na Kadinjači 29. novembra.
Poginulo je 108 partizana, dok su nemački gubici, prema njihovim izvorima, bili dva mrtva i jedan ranjeni vojnik.

Dok je trajala bitka, prema istim izvorima, Nemci su iz drugog pravca ušli u Užice i do 16 časova zauzeli grad.

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.