Jedini preškolac (VIDEO)

GORNJA BELA REKA – Skoro sve gradske i seoske škole u Zlatiborskom okrugu beleže pad broja učenika. Podaci Školske uprave u Užicu pokazuju da je ove godine upisano 140 prvaka manje nego prošle. Poneka škola upisala je i samo jednog učenika.

Prvog školskog dana, Jugoslava Removića do šest kilometara udaljene četvororazredne škole „Vuk Stefanović Karadžić“ u Gornjoj Beloj Reci, dovezli su roditelji. Petogodišnji Jugoslav se radovao 1. septembru, koji je trebalo da mu donese i  nove drugare, ali ispred škole ga je sačekala samo učiteljica.

Jugoslavov otac se priseća da je u vreme kada je on pohađao ovu školu, ona imala 40 đaka, dve učiteljice i dve pune učionice. On je do škole pešačio, ali zajedno sa drugarima.

Matična škola u Jasenovu, koja je nekada radila u dve smene i imala internat, sada ima 35 đaka i petoro predškolaca. Iako bi to Jugoslavu dosta značilo, udaljenost je 2 kilometra veća, pa je izbor ipak pao na izdvojeno odeljenje, kaže Jugoslavova majka.

U školi kažu da će nastojati da sačuvaju odeljenje, ali i pokušati da ožive školu uz nove pogodnosti i sadržaje,dok društvo ne stigne, Jugoslav će u lepoj učionici uz punu pažnju učiteljice početi da stiče prva školska znanja i navike.

 

 

 

 

You may also like...