Jedina tečnost koja se peče – rakija (VIDEO)

GORJANI – Bez nje ne može da prođe ni jedna svadba ili bilo koje veselje, a često služi i kao lek. Rakija ili kako je često zovu vatrena voda, ovih dana se peče u celoj Srbiji, a Milan Pavić iz Gorjana kaže da je pečenje nezamislivo bez društva i dobre zabave. Svake godine ispeče oko 500 litara za kućne potrebe, ali posebno mesto u njegovom domaćinstvu imaju rakije stare više od 30 godina kojima će nazdravljati na svadbi unučadi.

Nema sumnje da je rakija kraljica nad svim alkoholnim pićima, a njeno pečenje predstavlja tradiciju u svakom selu. Milan Pavić iz Gorjana kod Užica više od 60 godina peče rakiju i kaže da je lako prepoznati onu koja je dobra. Idealno je da bude od 16 do 18 gradi i da ima venac kada je promućkate.

Rakija
Foto ZooMUE

„Kad se popije da nema nikakav šmek! Ako je osetite u grlu, ta rakija nije dobra. Ako rakiju osetite posle u stomaku, ta je rakija dobra“, naglašava Pavić.

Proces pečenja rakije vremeno je postao dosta savremeniji, pa se Milan kroz osmeh priseća kako se nekada peklo na takozvanom lampeku čučavcu.

„Kad taj prvi lampek protekne stavlja se drugi. Ovaj prvi se pije i on se popije pre nego što se drugi ispeče i posle oni koji su radili kute, a vatra ne gori“, seća se Pavić kroz osmeh.

Pečenje rakije predstavlja ritual i ne može da prođe bez druženja uz pečeni krompir i slaninu. Kažu, njavažnije pravilo je da se pije ono što se peče, ali umereno.

„Ja obično dođem predveče i ostanemo često do kasno u noć“, kaže Pavićev rođak Milan Pavić.

„Koristimo svaku priliku da se sastanemo, družimo i učestvujemo u raznim manifestacijama“, rekao je Pavićev prijatelj Lazar Dragojević.

Osim pečenja na ukus rakije utiče i čuvanje u hrastovim buradima gde vremenom dobija lepšu aromu, a tu su i one koje svaka kuća mora da ima za specijalne trenutke.

Rakija
Foto ZooMUE

„Imaju te stare rakije koje čekaju svadbe koje su stare po 20 i 30 godina. Tu su za moja dva sina i bratovu ćerku spremna tri balona po 50 litara“, rekao je Pavićev sin Slavko Pavić.

Rakija nije samo piće, već i univerzalni lek i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu, pa je većina sigurno odrasla uz dobro poznato uputstvo „Isperi rakijom da prođe“, a mnogi kažu da im je pomogla.

You may also like...