Javno privatno partnerstvo za parking garažu (VIDEO)

UŽICE – Problem parkiranja evidentan je u Užicu, kao i u skoro svim gradovima u Srbiji, ali i čitavom svetu. Sve je više registrovanih vozila, pa je nedostatak parking iz godine u godinu sve izraženiji.

Parking Međaj
Foto: Dragan Karadarević

Prema podacima, u proseku se godišnje u Užicu registruje između 1700 i 1800 novih vozila, kaže član Gradskog veća Užica za saobraćaj, Slobodan Šiljković. Gradu trenutno, prema Studijama, nedostaje između 700 i 800 parking mesta.

“Ono zašto smo danas tu jeste da će na ovom ovde prostoru, nekadašnjeg buvljaka biti napravljena, nadamo se, biti napravljena jedna parking garaža. Koja je tu bila nedoumica?  U ovom slučaju nije nedoumica da ovde treba da se napravi parking garaža, nego je nedoumica da li je to mogao grad sam da napravi ili ko će to drugi da uradi. U ovom trenutku Grad Užice nema sredstava, a to su četiri miliona i 200 evra, otprilike za zidanje samo te zgrade, a naravno pored toga i svi ostali troškovi koji idu uz to. Tako da smo se odlučili za drugi concept, a to je javno privatno partnerstvo sa elementima koncesije za zidanje jedne parking garaže. Zašto mora da bude javno privatno partnerstvo, a ne neki drugi oblik to znate da je po zakonu jedino izvodljivo. Ukoliko mi kao grad ne radimo našim sredstvima, ne podižemo sredstva od banaka, što bi inače morali da uradimo i kredite, za šta niko da kažemo od naših sugradjana nije, onda je jedini zakonski način da to bude javno privatno partnerstvo sa elementima koncesije”, kaže Šiljković.

Parking Međaj
Foto: Dragan Karadarević

Prvi korak bio je odluka Skupštine grada, iz novembra 2021. godine, da predlog tog koncesionog akta, pređe u projekat. Nakon toga urađena je konkursna dokumentacija i urađen je Javni poziv.

“Ono što je u međuvremenu bio problem, a što smo završili, to je bilo da smo ovde uradili Plan detaljne regulacije za ovaj ovde potez, to je urbanizam završio tako da nakon toga nemamo nikakvih više nedoumica. Sada ovaj prostor može da se nastavi dalje i može da se oglasi Javni poziv. Javni poziv i konkursna dokumentacija su oglašeni i postavljeni su na portal javih nabavki pre nekoliko dana i ono što hoću da mu kažem jeste da to važi 60 dana od dana objavljivanja poziva, odnosno do 31.oktobra, kada je poslednji dan za prijavu. Dakle, ima vremena ko god želi da se prijavi i sada i kasnije ću ponovo reći, molimo sve zainteresovane koji imaju novac, koji misle da je ovo delatnost kojom oni treba da se bave, molimo da se prijave na javni poziv da konkurišu, tako da nama je bolje što ima više zainteresovanih u ovom slučaju.Kada protekne rok imamo i zahtev za zaštitu prava koji može u roku od 15 dana da se podnese, a nakon tog podnošenja zahteva za zaštitu prava ili završetka tog slučaja a pre zaključenja javnog ugovora ponovo sva dokumentacija ide na Skupštinu, kada će se odbornici još jednom izjasniti o čitavom ovom slučaju, kada ćemo ponovo ponoviti sve što smo radili, kada ćemo reći ko je taj ko je odabran da radi odnosno da zida ovu garažu i skupština će tada naravno se izjasni”, kaže Slobodan Šiljković.

Poslednjih nekoliko godina u Užicu je obezbeđeno 97 novih parking mesta na nekadašnjem buvljaku, kao i nešto više od 50 mesta na parking srušena pošta.

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.