Javno preduzeće Hotel u GKC-u

UŽICE – Na sednici Skupštine grada jedna od tačaka bila je davanje na korišćenje nekadašnji Dom vojske Gradskom kulturnom centru prizemlje i prvi spratu ukupne površine 2.482,77 metra kvadratna i Turističkoj organizaciji drugi sprat, površine 318 metara kvadratnih.

gkc

 
Turistička organizacija „Užice“ je 25. januara ove godine dopisom od gradskih čelnika tražila prostor na drugom spratu Doma vojske i navela da taj prostor može da se adaptira za potrebe smeštaja turista i na taj način rešiti nedostatak smeštajnih kapaciteta u samom gradu. Dodelom ovog prostora, kako je navedno u zahtevu, Turistička organizacija Užica stiče uslov da do 31. marta ove godine konkuriše za dodelu subvencija i dotacija namenjenih za projekte razvoja turizma u ovoj godini kod Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. To bi u stvari trebalo da bude konačište sa šest modernih soba i ukupno dvadesetak ležaja.
 
Za ovu odluku su svi odbornici bili ZA, osim Zorana Plećevića (LDP), koji je bio uzdržan.
 
– Ovde sam podržao svaku ideju za neku izgradnju, ali ovo ne mogu podržim, da mi otvaramo državni hotel u gradu. Nije mi jasno da to radimo u 21. veku. Kada smo osnivali Gradski kulturni centar ideja je bila da to bude prostor za sve građane Užica, budu likovne, muzičke, literalne radionice, da tu mladi orkestri probaju i vežbaju svoje izvođenje, da se tu dešavaju razne manifestacije i sad odjednom da na drugom spratu otvorimo hotel. Nekome je palo na pamet da otvori hotel, a u gradu ima hotel sa sređenim dva do tri sprata, koji je prazan. A mi da otvoramo hotel koji će zahtevati čistačicu i održavanje?! Hotel ima neke posebne uslove, nije to stan, trebaće protivpožarna zaštita i sve ostalo što traži viši nivo. To će biti JP „Hotel“. Mislim da za tim nemamo neke potrebe u gradu. Ako već hoćemo, mi treba da imamo neki dobar hotel, a ne da pravimo neku improvizaciju. Otvaranjem tog hotela znači da ne sme da bude svirki, proba, okupljanja, da bude tišina, da nema galame, Mislim da to treba da ostane Gradski kulturni centar i da to radi kako je radio do sada i da ne mešamo neko odmaranje sa tim – rekao je Plećević.
 
Danijel Vukajlović, odbornik Pokreta pozitivno Užice, rekao je da će oni podržati otvaranje ovog hotela, jer ima ekonomske logiku.
 
Borica Jovanović je pitala da li postoji mogućnost da se u okviru GKC-a proširi delatnost i da to bude za one koji dolaze da drže koncerte i slično. Ona je dodala da je bilo žalbi građana koji žive u blizini GKC-a na buku i galamu iz GKC-a, pa kako će tek biti gostima koji tu budu noćevali.
 
Radiša Marjanović, predsednik Skupštine, rekao je da podržava ovu ideju i da je pre nekoliko godina nekadašnji direktor GKC-a Boris Todorović izneo tu ideju.
 
– Cilj je bio da se prostor adaptira, jer dok je bio Dom vojske služio za rezidencijalne potrebe. Zašto ovo radimo? Imamo mogućnost da iz Ministarstva turizma povučemo sredstva i da se obezbedi smeštaj za izvođače, a time bi smanjili i reprezentacije za one koji dolaze da izvode programe u Užice. Jedino Turistička organizacija može konkurisati kod ministarstva i nadam se da ćemo proći, jer ne verujem da bi ušli u ovu priču da nije tako, ali ukoliko propadne, ostaje da se nađu sredstva iz nekih drugih izvora. Bilo je kritika kako malo para dolazi iz republičke vlasti, a evo sada situacije da uzmemo pare – rekao je Marjanović.
 
Natalija Vasilić iz SDP-a rekla je da će odbornički klub te stranke podržati predlog, jer je to način da se još više oživi GKC i dodala da je gruba reč „državni hotel“.
 
– Mi ovde imamo često problem gde ćemo goste kada dođu. Vrlo često ih šaljemo na Beli zemlju, jer u gradu nemamo smeštajni kapacitet. Mislim da će ovo pomoći i Gradskom kulturnom centru, a pomoći će i nama kada dođu gosti i za Dan grada i za one goste koji dolaze u Gradski kluturni centar da imaju gde da budu smešteni. Grad će od toga imati veliku korist – rekla je Natalija.
 
Milovan Ristanović, nezavisni odbornik, rekao je da podržava odluku i da mu je puno srce što će u grad doći sredstva od države.
 
– Sa 30-ak ležajeva da bi se tu smestili gosti iz KUD-ova ili grupa, biće mogućnost da se ne izdvajaju sredstva iz budžeta za njihov smeštaj – rekao je Ristanović.
 
Novi direktor GKC-a Milovan Obrenović je rekao da je reč o projektu „koji može da donese 14 miliona dinara gradu Užice“.
 
– Nadam se da će rekonstrukciju izvoditi užičke firme i da će se realizacijom ovog projekta poboljšati smeštajni kapaciteti u gradu, što je najvažnije za razvoj turizma u našem gradu. Ova odluka imaće i značaja za sam rad Gradskog kulturnog centra – rekao je Obrenović.
 
Na kraju diskusuje podršku projektu je dala i Demokratska stranka.
 
– Demokratska stranka će podržati ovu odluku, jer samo kada je Turistička organizacija počela nešto da radi – rekla je Vesna Stjepović iz DS-a.
 
Izvor: Užička nedelja                                                                                                             
 

You may also like...

Оставите одговор

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.