Japanske lutke iz Užica (VIDEO)

UŽICE – Užičanka Ivana Tamše Minić pravi lutke u japanskoj tehnici amigurumi. Tehniku je videla na internetu, probala i već pet godina koliko radi za nju je to više od hobija. Njene maštovite kreacije do marta će biti izložene u Japanskom kulturnom centru u Njujorku.   

Za Ivaninu ljubav prema ručnim radovima zaslužna je njena baka, ali vezu sa japanskom tehnikom izrade lutaka uspostavila je preko interneta. Probala je, svidelo joj se i tako je sve počelo. U početku su radovi nastajali po postojećim šemama, ali je mašta učinila da svi budući radovi postanu jedinstveni i unikatni.

„Prvo sam počela da radim lutke za svoju decu, za poklon, posle su to ljudi videli svidelo im se pa sam počela da radim i za širu publiku da tako kažem“, priseća se ova neobična umetnica svog početka.

Amigurumi lutke mogu se praviti od bilo koje vrste vunice ili konca, dok je unutrašnjost od silikonskog punjenja za jastuke. Ivana ih radi tehnikom heklanja i najčešće koristi pamuk.

„Prilagođavam izradu lutki uzrastu deteta ili osobe za koju pravim. Ako je to zvečka ili igračka za neko manje dete onda nema perlica koje mogu da otpadnu sve je ušiveno, zaštićeno i potpuno bezbedno“, objašnjava Ivana.

Mnogo je lutki prošlo kroz njene ruke, od zvečki, preko omiljenog lika Pipi Duge Čarape pa sve do Malog princa. Njeni radovi odličan su poklon i za decu i za odrasle. Uglavnom ih pravi po porudžbini i izradu prilagođava želji i potrebi kupaca koji se najčešće javljaju po preporuci.

„Radila sam bukmarke, mogu da se rade ramovi za slike, privesci, držači za zavese. Tu mašti nema kraja sve zavisi od umetnika“, priča Ivana.

Unikatne igračke jednostavno su neodoljive. Privatna arhiva I.T.Minić

Vreme izrade zavisi od lutke i detalja na njoj pa taj proces može potrajati jedan, ali i deset dana. Baš toliko joj je trebalo da uradi srpskog skakavca sa Tare koji je predstavlja na izložbi u Japanskom kutlurnom centru u Njujorku. Tema izložbe su ugrožene biljne i životinjske vrste. Poziv za ovaj važan događaj, na kojem se predstavlja više od 100 umetnika iz tridesetak zemalja, stigao joj je lično od Japanca Takašija Ikezave, vlasnika galerije u Njujorku, što je za nju velika čast.

„Ne očekujem previše zato što ima mnogo umetnika, ali se nadam da će otvoriti neka nova vrata“, iskrena je Ivana koja ovaj posao radi sa neskrivenom ljubavi i u tome beskrajno uživa.

Ivana je presrećna zbog ove izložbe, a utiske će sabirati krajem marta kada bude imala povratne informacije iz Njujorka. Ona je žena koja ceni svoj rad, zna koliko vremena, truda i ljubavi ulaže u izradu svake lutke pa veruje da će oni koji cene lepe i unikatne stvari umeti to i da nagrade.

You may also like...