Izložba u Istorijskom arhivu

UŽICE – Povodom Dana državnosti Srbije u Istorijskom arhivu u Užicu otvorena je izložba Arhiva Republike Srpske „Banjaluka centar Vrbaske banovine“.

Izložba je priređena na osnovu bogate izvorne građe Arhiva Republike Srpske i svedoči o društvenom životu u jednom od zlatnih perioda Banjaluke, od 1929. do 1941. godine.

Bazirana je na istoimenoj monografiji arhivskih dokumenata koja je nastala kao rezultat višedecenijskog rada autora Nebojše Radmanovića i Verice M. Stošić na polju arhivistike i istoriografije. Koautor izložbe je Vladan Vukliš.

Ova izložba kroz arhivske dokumente i fotografije predstavlja centralno gradsko jezgro i niz građevina u Banjaluci koje je kao trajnu zaostavštinu gradu ostavio ban Svetislav Milosavljević. Izložba je priređena prošle godine za Dan grada Banjaluke 20. aprila, a povodom 90 godina formiranja Vrbaske banovine.

Direktor Istorijskog arhiva Užice, Željko Marković podsetio je na plodnu saradnju dva arhiva koja traje više od deceniju i po tokom koje su razmenjivali izložbe, ali su priredili i nekoliko zajedničkih izložbi, objavili tri- četiri knjig i organizovali nekoliko zajedničkih skupova. Marković je najavio da će ove godine biti zajednički objevljen i prevod knjige o Njegošu koja nikada nije štampana u Srbiji.

Bojan Stojnić, direktor Arhiva Republike Srpske podsetio je na zajedničko  objavljivanje knjige „Mostovi na krivoj Drini“ autora Željka Markovića koja je prevedena na engleski zahvaljujući zajedničkom projektu ova dva arhiva i Državnog arhiva Crne Gore.

Na osnovu knjige urađena je i izložba koja je gostovala širom Republike Srpske i u nekoliko gradova u Srbiji, a koju će Arhiv Republike Srpske ove jeseni predstaviti u Beču u okviru Dana Republike Srpske u glavnom gradu Austrije.

Infoera

You may also like...