Izložba slika Radovana Baje Vujovića (VIDEO)

UŽICE- U okviru pratećeg programa 28. Jugoslovenskog pozorišnog festivala, tradicionalno je otvorena izložba fotografija nastalih na prethodnom festivala, a čiji je autor Radovan Baja Vujović.

Za Vujovića je festival najznačajniji umetnički doživljaj, koji se u gradu odvija već više od četvrt veka.  

„Pa normalno i festival i mi sa festivalom, sve se menjalo. Ako gledam samo sa fotografske strane menjalo se od analogne to digitalne fotografije. To je jedan ceo jedan vek fotografski, ali menjao se festival. Od početka je on rastao sve više i više i mislim da je iz godine u godinu festival sve bolji i bolji. Pa sigurno da je specifično za festival. Ja radim inače pozorišnu fotografiju i pozorišnu fotografiju kada radite, radite na generalnim probama, na progonima i onda uvek imate lakše mogućnost promene rakursa. A kada ste na festivalu onda snimate sa jednog mesta i pokušavate da uhvatite ono što je najznačajnije što može da reprezentuje predsatvu za iduću godinu. Poslednjih godina je minimalizam, bez scenografije, svetla su minimalna i sve to postaje zahtevnije fotografski. Nekada su predstave bile i scenografski i kostimografski i svetlom, bogatije nego što su sada prestala. Sada je jedan trend minimalizma i to je to“, kaže Vujović.

Jedan dobar, pravi pozorišni fotograf uspeva da ovekoveči  one trenutke koje je teško primetiti, koje čak i oni napažljiviji  gledaoci u tami pozorišne sale nekako ispuste, a koje je teško primetiti, rekla je otvarajući izložbu kustos užičkog muzeja, Katarina Dogandžić Mićunović.

„Neki način Bajin posao, posao pozorišnog fotografa me podseti na one sada u modi forenzičke serije, kada forenzičari pronađi sasvim slučajno neku fotografiju koja ih odvede do traga i do razrešenja slučaja. Stvar je u tome što u pozorišnoj fotografiji nije ništa slučajno. To jedan posao koji zahteva izuzetno visoku koncentraciju, izuzetno upućenost u predstavu, sve njene elemente, ali ono što je povezuje sa forenzikom  je taj iznenađujući efekat. Pozorišna fotografija je postala jedan poseban žanr umetničke fotografije i kao svaka umetnost ona ima svoju usud.  Šta je uspud Bajnog posla? Dok se savladava fotografska veština, onaj njen zanatski deo, koji je i temelj svake umetnosti, računa se kako se postavlja svetlo, kako se blica, kako se bira kadar,  ugao, a kada pozorišni fotograf uđe u salu, sve to je odjednom zabranjeno. Naime, Baja sve ove predstave prati sa svog mesta, sa jednog mesta, ne sme da koristi  bic to je relativno velika scena možda bi lakše bilo da je neka kamerna znači sve ono što jednom fotografu olakšava posao ovde ne sme da se koristi.U tome jeste stvar, ne može svako da bude dobar  pozorišni fotograf, ne može svako da bude vrhunski fotograf. Mislim da je sreća užičkog pozorišta što Baja već godinama, a ovo je već 28 godina, prati ovaj festival.“

Drugog dana festivala, u okviru pratećeg programa, na maloj sceni u 17časova biće otvorena Izložba radova studentske radionice “Holokaust – memorijalni prostori”. 

You may also like...

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.